Bijfiguren‎ > ‎

Bijfiguren Fout


Boris Kloris

Boris Kloris is een beruchte internationale spion die staatsgeheimen aan de hoogste bieder verkoopt. Boris is een van 327's eerste tegenstanders in Dossier B uit 1968. Nadat hij het mislukte plan had de beste Nederlandse agent te ontvoeren (Agent 327) is hij zijn aartsvijand geworden. Achter elk vies zaakje dat Agent 327 moet oplossen schuilt wel het brein van deze man. Kloris is ooit opgeleid aan de militaire academie en is verder bedreven in smokkel en zelfs in het stelen van schilderkunst. Boris is herkenbaar door zijn griezelige beestachtige witte kop, en is een meesterlijk vermommer. Wellicht gebaseerd op Ernst Stavro Blofeld. Heeft vaak nogal maffe handlangers bij zich: messengooier Alberto del Pirahana, de fluitende chinees Melody. Maar ondanks al zijn plannen is het nog steeds niet gelukt Agent 327 te overmeesteren maar Agent 327 is het ook nog steeds niet gelukt Boris Kloris achter slot en grendel te krijgen...

Kolonel Fritz Bauer

Oud leider van de Hitlerjugend. De Duitse Kolonel Bauer is een voormalig krijgsgevangene die ontsnapt is uit Siberië. In de tweede wereldoorlog had hij in het geheim een wapen uitgevonden. De Kolonel is een van de eerste vijanden waarmee Agent 327, toen hij nog student was in de tweede wereldoorlog, mee te maken kreeg. Zijn huidige verblijfplaats is nog onbekend maar het gerucht gaat dat hij weer is opgepakt door Rusische agenten en weer terug is in Siberië. Ontsnapt 25 jaar later om grootse Nazi-projecten nieuw leven in te blazen. Vlucht, via Berlijn, naar Nederland waar hij in de oorlog een geheim wapen heeft verstopt. Kolonel Bauer heeft een Rembrandt laten overschilderen om te bewaren en om deze dan na de oorlog voor goed geld te verkopen. Bauer draagt onder z'n trui altijd een kogelvrij vest. Bauer strijdt later met Dritta Reich in Hotel New York.

Paul Poendrop

Voormalig schillenboer en nu rijk handelaar in afbraakpandjes en onroerend goed. Woont aanvankelijk in het Gooi en is getrouwd met Greta (die telkens alle ruimte voor haar hobby's krijgt: puzzelen, toekomst voorspellen als Nostradama in Het oor Van Gogh). In Dossier Nachtwacht voorzitter van de 'aksiegroep anti-hondenpoep'. Vastgoed miljonair en constant bezig met louche zaakjes. In eerste instantie nog redelijk voorzichtig, later een steeds wreder tegenstander van Agent 327.

Zamba de Leeuwenkoning

De grote: Ook wel bekend als de Leeuwenkoning. Wereldberoemd dierentemmer die in Dossier Leeuwenkuil voor het eerst zijn heil zoekt in de misdaad. Gebruikt z'n stoel als geheim wapen. Duikt in de De golem van Antwerpen weer op als juwelendief.

Novembriana

Superheldin, ontstaan uit een experiment van Dr. Prof. Von Vonvonderstein in Siberië. Sterk en gevaarlijk. Evenbeeld van Oktobriana. Evenbeeld van russische stripheldin Oktobriana en van Olga Lawina. De eerste tegenstandster in 327-serie die Lawina overwint. Werkte tijdens de Koude Oorlog overal ter wereld aan het ondermijnen van het kapitalisme en het vestigen van de communistische heilstaat. Na de val van het communisme is ze voor de regering van haar vaderland Zakkestan gaan werken, en dus voor de Zakse maffia..Prof vonvonderstein heeft een verkleiningsapparaat ontwikkeld. Een werkster van de russen wordt verkleind, maar bij het vergroten gaat iets verkeerd en Novembriana wordt gecreeerd. Zij wordt de eerst "sovjet superheldin".


Dr. Maybe

Klein Chinees mannetje. Dr. Maybe is een tweelingbroer van Dr. No (die overmeesterd werd door agent 007) en is ook een tweelingbroer van Dr. Yes (die ten onder is gegaan door agent 86).Door de ondergang van zijn twee broers is hij uit op wraak, en Agent 327 lijkt hem de perfecte persoon om wraak op te nemen. Geniaal uitvinder. Maakt IJzerbroot voor het eerst het leven zuur in Dossier I. Doordat Dr. maybe klein van formaat is word hij vaak bijgestaan door grote en sterke lijfwachten en volgelingen zoals Fi-Doh en Jas-Je. Fi-doh is gebaseerd op Oddjob uit James Bond’s Goldfinger.

Lord Bored-Todaith

Britse lord. Een zwarte magier die wraak neemt op andere engelse magiers in het album dossier heksenkring door een vloek over Engeland uit te spreken (tijdens de tweede wereld oorlog, die tig jaar later slechts door Agent 327 te niet gedaan kan worden. Hij ontvoert Barend in Dossier Heksenkring. Zijn handlangers zijn de twee schurken Black en Decker.

Abraham Zondag

Broer van Olga Lawina, tevens genie. In te huren door de hoogste bieder samen met zijn broers Erich Maandag, Anatole Dinsdag, William Woensdag, Igor Donderdag, Harry Vrijdag en Pépé Zaterdag die alle 6 moordmachines met een eigen methode zijn. Na het besluit om van zijn familie een firma te maken, een B.V. voor terreur en spionage, heeft hij een opdracht gekregen van Doctor Papa om Agent 327 te vermoorden. Door een groeistoornis is hij zo klein dat hij in een kinderwagen vervoert moet worden door zijn verpleegster Irma. Hij brengt dan ook de hersenen in zijn bedrijfje, zijn broers zorgen voor spieren en wapens.


Erich Maandag, Anatole Dinsdag, William Woensdag, Igor Donderdag, Harry Vrijdag en Pepe Zaterdag

De familie van Olga Lawina:
  • Erich Maandag: Een Duitser die heel goed om kan gaan met de degen/sabel.
  • Anatole Dinsdag: Een gifmenger
  • William Woensdag: Een Engelsman die mensen kan doden met zijn bolhoed
  • Igor Donderdag: Een Rus die heel handig is met de zweep
  • Harry Vrijdag: Een Texaan die snel is met het pistool.
  • Pepe Zaterdag: Heel snel met het mes


Wendy Promiskuva


In De vergeten bom even corrupte als sexy Zakkestaanse officier en spionne. Hoofd van Number one: Een verbindingsdienst van Militairen en de Mafia die de ministaat Zakkestan onder controle houden. Na haar mislukte zoektocht naar het geheim van de neutrale bom verbannen naar Antwerpen De golem van Antwerpen.

Dritta Reich

Privé-pilote van Adolf Hitler, lid van een organisatie ondergedoken Nazi's ('alte kameraden'). Ze wil niets liever dan wraak nemen op de Geallieerden. In de vlucht van vroeger één van 327's eerste tegenstanders. Haar handlangers dragen namen van bekende Duitse schrijvers: Goethe en Wittgenstein. Strijdt later in Hotel New York samen met Bauer weer tegen 327.


Dr. Prof. Von Vonvonderstein

Een professor in onder andere de rakettechniek. Boosaardige geleerde (Naar de Duitse raketgeleerde Wernher von Braun). Misschien nog groter genie dan Dr. Maybe. Duits geleerde, na de oorlog in Siberië voor de Russen gaan werken. Later in Zakkestan beland. Zijn vaste assistent is dr. Glimmler. Von Vonvonderstein is gepassioneerd door de wetenschap. Zo erg dat hij geen ethische bezwaren meer kent en graag werkt aan wapentuig van de vijand. Werkt in alle onschuld aan ultra-moderne wapens van de vijand, die overigens telkens weer mislukken.

Dr. Papa Duivalier

Doctor Papa, de Kwaïtiaanse dictator, schurk en gevaarlijke gek, doorkruist het pad van Agent 327 door zijn vriend Franciscus Tietjerksteradeel te ontvoeren in ruil voor een schip vol wapens, om tegen het Kwaïtiaanse revolutionaire leger te vechten. Gebaseerd op Haïtiaans dictator Papa Doc. Duivalier heeft beschikking over een presidentieel garde van niet al te snuggere soldaten: de bonbon macoute. Doctor Papa wenst aangesproken te worden als Exellentissimo en schrikt niet terug om moordenaars in te huren om een einde te maken aan Agent 327 zijn leven. Roofdieren, zoals haaien en krokodillen, houd hij graag dicht in zijn buurt om dan als executiemiddel te gebruiken tegen overbodigen die hem in de weg staan. Papa heeft een erg opvliegend karakter en wil niets liever dan wraak nemen op Agent 327. De reden is dat de Nederlandse Geheime dienst het vliegdekschip de Carlo Portero heeft laten zinken. (In Dossier Stemkwadrater was dit het Nederlandse vliegdekschip Karel Portier. Later wordt Pappa verdreven van Kwaiti en vlucht in Cacoïne en commando's naar Marihuwijne en daarna zelfs naar de Seychellen

De Negendoder

Is in feite een rode zevenslaper. Heeft op de zwarte en witte zevenslaper na al zijn familie zevenslapers gevangen genomen. Hij is uit op de vernietiging van het heelal in De wet van alles.

Wu Manchu

Onsterfelijke tweelingzuster van de 19e-eeuwse Chinese keizerin Tz'u-Hsi. Geboren rond 1835 en vermoedelijk meer dan 150 jaar oud. Wil de wereld veroveren, te beginnen bij Nederland in De gesel van Rotterdam en het vervolg daar op De ogen van Wu Manchu. Wu manch is de laatste telg uit de Manchu dynastie en is onsterfelijk en daardoor bij veelmensen bekend als 'n legende. Haar zusje, Tz'u-Hsi, liet in haar hebzucht het keizerrijk China ten onder gaan, terwijl Wu Manchu werd opgeleid door de boze machten. Na de opleiding was zij in staat om de speurtocht naar de bronnen van het kwaad zelfstandig voort te zetten. Ze zag zichzelf voor de heilige taak geplaatst de klauwen van de Manchu dynastie uit te strekken over de hele wereld.Voortdurend gedwarsboomd door goede machten, maar ook door rivalen als de maffia, de triade en de Drie-van-de-Acht. Ze is bijgestaan door een leger van domme willoze slaven die na een ingreep enkel nog bevelen kunnen opvolgen. Wu Manchu is een parodie op Fu Manchu en is wellicht de meest serieuze figuur uit de hele reeks van Agent 327, ondanks komische handlangers die voortdurend Mao Zedong citeren en vreemde vallen. Haar dakoits komen ook niet erg humoristisch over. Wu Manchu werd eerder in de strip Johnny Goodbye geïntroduceerd, in het verhaal De dertiende verdieping. Zowel naar het eerdere optreden als de parodie op Fu Manchu wordt verwezen: "Vervloekt zijn de namen van Nayland Smith en Johnny Goodbye!" Nayland Smith was de grote tegenstander van Fu Manchu.

De-drie-van-de-acht

Een onduidelijk wereldwijd netwerk van criminaliteit; in een adem genoemd met de Cosa Nostra. Organisatie die onder andere gebruik maakt van de diensten van Olga Lawina, maar ook van Boris Kloris. Tegenspeler van Wu manchu. Verschijnen in De gesel van Rotterdam, De ogen van Wu Manchu, de schorsing en De golem van Antwerpen

Comments