Geschiedenis reeks

De strip verscheen voor het eerst in 1966 in het stripweekblad Pep. Lodewijk werd daar geïntroduceerd door striptekenaar Jan Kruis, die ook de naam IJzerbroot bedacht. De voornaam Hendrik ontleende Lodewijk aan de stuntelige politicus Hendrik Koekoek die model zou hebben gestaan voor de Nederlandse geheim agent. De achternaam IJzerbroot is waarschijnlijk een verbastering van de naam van de verzetsman Bernardus IJzerdraat. De strip begon als een persiflage op James Bond, en het dienstnummer van IJzerbroot - 327 - verwijst daar naar.

In 1968 kwam het eerste album Dossier Stemkwadrater uit.

Na het verdwijnen van PEP in 1975 en opvolger Eppo trad er vanaf 1985 een grote stilte in.

Na De schorsing (een solo-avontuur van Olga Lawina waarin Agent 327 een bijrol had) waren er geen nieuwe vervolgverhalen meer van Agent 327, behalve Cacoïne en commando's in 1990, maar dit verhaal werd voortijdig afgebroken.

Op 25 mei 2000 begon een nieuw Agent 327-avontuur, ditmaal in het Algemeen Dagblad. De reden dat Martin Lodewijk weer strips ging tekenen, was naar eigen zeggen dat hij niet wilde overlijden als een reclametekenaar, maar als striptekenaar. Blijkbaar had hij in de stille jaren met genoeg ideeën rondgelopen, want van 2000 tot en met 2002 verschenen er zes dossiers.