Nieuws

De schaduw van Wu Manchu

Geplaatst 13 feb. 2017 01:44 door walter slimmens

Hij was al aangekondigd in Eppo 3, maar deze week zie je hem in het echt. Het korte Agent 327 verhaal De schaduw van Wu Manchu door Fred de Heij.

Fred heeft een spannend verhaal geschreven en getekend waar ook nog tal van andere Eppo coryfeeën in opduiken, zoals January Jones en Rhonda.

Een aflevering om van te smullen!

Tweede stripmuseum is op komst: Openingstentoonstelling "Martin Lodewijk"

Geplaatst 4 mrt. 2016 01:38 door walter slimmens

Nederland krijgt een tweede stripmuseum, Strips! in Rotterdam. Directeur Marc Kleijnen ambieert een levendig en laagdrempelig museum voor het hele gezin.

Rotterdam krijgt zijn eigen stripmuseum. Eind augustus opent Strips! Museum voor het beeldverhaal, in een ruimte aan de Wijnhaven, nabij de Markthal en station Blaak. In Rotterdam zal er op een vloeroppervlak van tweeduizend vierkante meter aandacht zijn voor de Nederlandse strip, in samenhang met buitenlandse invloeden en de relatie met (animatie)film, computer game art, cartoons en tekenkunst.

Directeur Marc Kleijnen wil er een levendig, laagdrempelig museum voor het hele gezin van maken, vertelde hij afgelopen weekend op de Nieuwe Stripdagen in Rijswijk. In de vaste opstelling, met een historisch overzicht, moeten de bijpassende thema’s vlot wisselen: van sciencefiction, ridderstrips, superhelden tot manga. De openingstentoonstelling wordt een overzicht van het werk van Martin Lodewijk, de tekenaar van Agent 327. In 2017 volgt een expositie over DC Comics vs. Marvel. Kleijnen wil graag tentoonstellingen van grote tekenaars en droomt al van een grote expositie over Hergé, tekenaar van Kuifje. 

Bron en hele artikel: NRC

Striptekenaar Martin Lodewijk hoofdgast bij Talkshow Kunstmin Live

Geplaatst 1 mrt. 2016 23:16 door walter slimmens

Martin Lodewijk
Het is op woensdag 9 maart opnieuw tijd voor Kunstmin Live. Deze bijna maandelijks terugkerende talkshow van en in Schouwburg Kunstmin nodigt iedere keer een nieuwe hoofdgast uit, uit de stad of regio. Journalist Kees Thies en theatermaker Marjolein Meijers laten u deze editie door middel van muziek, beeld en gesprekken kennis maken met de striptekenaar Martin Lodewijk.

Martin Lodewijk, geboren in Rotterdam, tekende als kind al veel en heeft op die manier zijn talent ontwikkeld. Naast stripwerk en cartoons bevat Lodewijk zijn repertoire ook reclamewerk. Thies en Meijers zullen een mooi menselijk portret schetsen dat wordt gecreëerd in een persoonlijk gesprek afgewisseld met muziek en filmfragmenten.

De Kunstmin Live huisband van Sanne Monster  zorgt voor de muzikale omlijsting en vertolkt nummers die op het wensenlijstje van de hoofdgast staan. Daarnaast worden er op verzoek van de hoofdgast Rotterdamse levensliederen gezongen, komt Tom Stuip met zijn banjo en zal Lodewijk zelf Bluegrass muziek spelen.

Wim Goossens, veelzijdig in animatie, media, kunst en concept is verantwoordelijk voor de beelden die tijdens Kunstmin Live het gesprek illustreren. Vast te gast is eveneens cabaretière Jennifer Evenhuis.

Contactinformatie: 
Locatie: Sint Jorisweg 76
Organisator: Schouwburg Kunstmin
Telefoonnummer: 078-6397973


The Making of... 50 jaar Agent 327

Geplaatst 26 jan. 2016 06:11 door walter slimmens   [ 28 jan. 2016 23:35 bijgewerkt ]

THE MAKING OF 50 JAAR AGENT 327 - STRIPVERHAAL BESTELLEN
Deze jubileumeditie is niet alleen een eerbetoon aan Martin Lodewijk en een halve eeuw Agent 327, maar brengt tevens, onder meer met veel niet eerder gepubliceerd materiaal, het beroepsbestaan van Agent 327 en Martin Lodewijk in beeld. Dat zowel het eerste als het tot dusver laatste verhaal van Agent 327 (De Daddy Vinci Code) in deze uitgave niet mogen ontbreken, is bijna vanzelfsprekend. Rest ons alleen dit te zeggen: proficiat Agent 327, proficiat Martin Lodewijk!

Grutjes nog aan toe; Agent 327 komt naar Goes

Geplaatst 26 apr. 2015 11:25 door walter slimmens

In de stripwereld gonst het: de nieuwe Agent 327 komt eraan! In Goes steken ze de vlag uit.
Donderdagavond 23 april presenteert Martin Lodewijk, misschien wel de grootste striptekenaar van Nederland, zijn nieuwe album in het stadhuis op de Markt.

Zou Sean Connery de in het Engels vertaalde albums hebben gelezen? Of Roger Moore? Geheimagent 327 is lichtjes gebaseerd op de ooit door Ian Fleming in het leven geroepen James Bond alias 007. Rond het nieuwe stripalbum van Martin Lodewijk ontstaat minder heisa. Maar toch. Voor Nederlandse stripliefhebbers is de uitgave van De Daddy Vinci Code dé gebeurtenis van het jaar. Dat heeft een reden.

Hendrik IJzerbroot alias Agent 327 dook in 1966 voor het eerst op in het stripweekblad Pep. Twee jaar later werden zijn avonturen in een eerste album, Dossier Stemkwadrater, gevangen. De serie verscheen vervolgens onregelmatig: na de publicatie van Dossier 11, De ogen van Wu Manchu in 1983, bleef het stil tot 2001. Toen verschenen er in een tijdsbestek van twee jaar plotseling zes albums. Na Dossier De vlucht van vroeger in 2005 dook Agent 327 alleen nog maar sporadisch op in het stripweekblad Eppo.

Het idee voor het nieuwste verhaal ontstond rond 2004, toen de roman De Da Vinci Code van Dan Brown een enorme hit was. Lodewijk leende het gegeven van de zoektocht naar de Heilige Graal. Aanvankelijk voert de speurtocht naar het Franse Rennes le Chateau. Echter, er is sprake van een verschrijving. En zo komen we in het Zeeuwse Renesse terecht. Slot Moermond, om precies te zijn. De Italiaanse maffiabaas Don Vitale Testosterone volgt hetzelfde spoor. Maar wordt - zoals dat hoort voor een Italiaan - door zijn Mama in al te snode plannen geblokkeerd. De maffiamannen, IJzerbroot en Olga kleuren mooi in de Zeeuwse omgeving. Slot Moermond, de Jacobuskerk, de Hogezoom - wie wel eens in het Schouwse dorp komt zal veel herkennen. Tot en met de vuurtoren. Daar zitten de beschermers van de Heilige Graal gehuisvest. Want owee, die ligt daadwerkelijk op het Schouwse strand begraven. Een enigszins op hol geslagen zonderling krijgt de Graal in handen, maar ziet er alleen 'oude meuk' in. Helaas. Of misschien ook wel niet helaas.

Bron: PZC

 

Eerste animatiebeelden Agent 327

Geplaatst 26 apr. 2015 06:59 door walter slimmens

Op internet zijn ook de eerste beelden van een bewegende Agent 327 te zien. 
De beelden zijn ontwikkeld als een soort "character study" van Agent 327.


Strip Agent 327 krijgt animatiefilm

Geplaatst 23 apr. 2015 11:36 door walter slimmens

Animatiestudio Blender en filmproducent Fu Works gaan een avondvullende animatiefilm maken van de stripreeks Agent 327 van tekenaar Martin Lodewijk. De titel van de film luidt Dossier Manhattan. Dat hebben zij donderdag bekendgemaakt. 
De animatiefilm vertelt een nieuw verhaal van de Nederlandse geheim agent, dat hem over de hele wereld brengt. Geestelijk vader Lodewijk is heel enthousiast over het initiatief. "Het is altijd een droom geweest om Agent 327 te verfilmen. Op deze manier krijgt zijn karakter en de wereld waarin hij zich bevindt een nieuwe dimensie." De aankondiging van het project valt samen met de presentatie van het twintigste album van de serie, De Daddy Vinci Code. Het is nog niet bekend wie de stemmen van de personages gaan inspreken. Dossier Manhattan wordt de eerste animatiefilm van productiehuis Fu Works. Eerder was het bedrijf verantwoordelijk voor grote bioscoophits als Zwartboek, Alles is Liefde en Oorlogswinter. Producent San Fu Maltha hoopt met het project een boost te geven aan de Nederlandse animatie-industrie. Dossier Manhattan moet in 2017 in de bioscopen te zien zijn.

Bron en hele artikel: de telegraaf en dank aan Marco van Berkel

Martin Lodewijk en de laatste pagina.

Geplaatst 28 feb. 2015 12:25 door walter slimmens   [ 28 feb. 2015 12:26 bijgewerkt ]

seriousFilm organiseert op zondag 29 maart 2015 de premiere van de documentaire van "Martin Lodewijk en de laatste pagina".

martin lodewijk en de laatste pagina

De film over de Rotterdame striptekenaar Martin Lodewijk – wiens karakter Agent 327 het meest bekend is geworden – is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds, stichting Bevordering van Volkskracht en de gulle bijdragen van onze crowd& funders via Cinecrowd.nl. De documentaire is gemaakt in coproductie met RTV Rijnmond en de NTR.

'Agent 327' maakt comeback met 'Daddy Vinci Code'

Geplaatst 28 feb. 2015 11:47 door walter slimmens

Niet alleen James Bond laat (eind van) dit jaar weer van zich horen. Zijn Rotterdamse evenknie, Agent 327, beleeft dankzij de 75-jarige maker Martin Lodewijk voor het eerst sinds 2005 ook een avontuur. Lodewijk laat zijn creatie onderdompelen in de duistere wereld van ‘De Daddy Vinci Code’. Als Agent 327, alias Hendrik Ijzerbroot, ook dit avontuur tot een goed einde brengt (waarover niemand twijfelt), zal het de twintigste keer zijn dat de losjes naar Bond gemodelleerde oud-inwoner van de wijk Feijenoord het vaderland behoedt voor mondiaal onheil. ‘Ik ben een tijdje leeg getekend geweest. Ik kreeg er de vaart niet meer in’, aldus Lodewijk.

De creatieve blokkade werd verhevigd door gezondheidsproblemen en een sterfgeval in de familie. ‘Onder zulke omstandigheden was ik niet in de stemming om grappen te maken’. Nu hij deze geestelijke crisis dermate onder controle heeft gekregen dat hij weer tot creatieve daden in staat is, kunnen de fans zich opmaken voor een verhaal dat ongetwijfeld weer bol staat van Rotterdamse elementen. In het verleden vergat Lodewijk zelden om Agent 327 langs de Euromast te voeren en wellicht dat dit avontuur het noodzakelijk maakt dat de geheim agent opdoemt in de inmiddels befaamde Markthal en het breed geroemde vernieuwde Centraal Station.  

In 1966 verscheen in het stripblad PEP de eerste aflevering van de avonturen van een Nederlandse geheim agent, (bij)genaamd Agent. Bedenker Martin Lodewijk werd op 30 april 1939 geboren in Rotterdam. Toen hij 18 jaar was ging hij van school af en begon met het tekenen van strips. In 1959 kwam hij in dienst bij de krant Het Parool waarvoor hij tekeningen verzorgde. In de volgende jaren richtte hij zich op het tekenen van reclames. Maar in 1966 keerde hij terug naar de strips. 
...
In de humoristische strip Agent 327 staat geheim agent Hendrik IJzerbroot centraal. De serie begon als een persiflage op James Bond. De achtergrond van Agent 327 is gelegen in Rotterdam, de stad waar ook Martin Lodewijk ter wereld kwam. Hendrik IJzerbroot groeide op in de Rotterdamse wijk Feyenoord. Tijdens de oorlog komt Hendrik in contact met het verzet waar zijn latere directe chef de scepter zwaait. In de reeks komen een groot aantal vaste personages voor. Allereerst natuurlijk Olga Lawina. Haar naam is ontleend aan de zangeres Olga Lowina (een Nederlands zangeres die zich op het jodelen toelegde). Eigenlijk was zij een dubbelagent die zowel voor de Zwitserse Geheime Dienst als voor de organisatie Drie-van-de-Acht werkte. Zij verhuurt zich aan de hoogstbiedende maar vaak helpt zij agent 327 op zijn missies. 

Bron en hele artikel: dichtbij

Zeeuwse Agent 327 alsnog in de winkel

Geplaatst 28 feb. 2015 11:44 door walter slimmens

Het nieuwe stripalbum van Agent 327, waarin Zeeland een grote rol speelt, komt dan toch uit, met twee jaar vertraging. De Daddy Vincicode heet het album en het ligt vanaf april in de winkels. Het verhaal draait om de heilige graal, die in Renesse verborgen zou liggen.

Trouwe fans
Agent 327 is een stripserie van Martin Lodewijk over agent Hendrik IJzerbroot van de Nederlandse geheime dienst. De serie bestaat al sinds de jaren zestig en heeft een trouwe schare fans. Maar die fans hebben tien jaar moeten wachten op dit nieuwe album, het vorige album van de serie verscheen in 2005.

'Uitgetekend'
De uitgever meldde nog in 2012 dat De Daddy Vincicode in februari 2013 uit zou komen. Maar de tekenaar zei deze week in De Telegraaf dat hij even leeggetekend was onder meer vanwege gezondheidsproblemen en een sterfgeval in de familie.

1-10 of 30