03 Dossier Stemkwadrater

Het verhaal start als ergens ter wereld, in een ondergronds laboratorium, de geleerde dr. Maybe bezig met zijn nieuwe plannen om de wereld te veroveren. Maybe heeft met behulp van professor Von Vonvonderstein een satelliet laten maken met een enorme verrekijker (televiscoop), waarmee Maybe alles op de aarde live kan volgen, tot in de kleinste details.Tegelijkertijd is Maybe ook bezig met een andere operatie en daarom kijkt hij met behulp van de televiscoop of alles aan de Franse Riviera rustig is, zodat de operatie kan doorgaan.Ondertussen is Agent 327 eens toe aan een vakantie en dat viert hij incognito aan de Franse Riviera. Omdat hij door de televiscoop gesport wordt op het moment dat hij zijn vervomming uit doet, ontdekt Maybe Agent 327. Deze besluit dat Agent 327 uitgeschakeld moet worden. Ogenschijnlijk zonder duidelijk aanleiding voor 327, wordt een aanslag gepleegd op IJzerbroot die zich ternauwernood in veiligheid weet te brengen. Elders in Zuid-Frankrijk vindt de ontvoering plaats van van de beroemde, veel te hard zingende, opera-zangeres Maria Brallas.IJzerbroot wordt gedwongen zijn vakantie af te breken als de Nederlandse Geheime dienst besluit om hem op onderzoek te sturen naar de onverklaarbare oorzaak van alle gesprongen ruiten van het passagiersschip de Nieuw Rijnstatendam, die in de buurt van Hawai vaart. Na een briefing gaat 327 meteen op pad en in het vliegtuig wordt hij ontdekt door medewerkers van Maybe, die daardoor weet dat 327 nog niet is uitgeschakeld. Onderweg nemen twee handlangers van Maybe IJzerbroot in gijzeling. Hoewel hij zichzelf prima weet te ontdoen van zijn belagers werkt 327 zichzelf onhandig het vliegtuig uit en belandt in de oceaan.

Agent 327: Dossier Stemkwadrater
Agent 327 Dossier Stemkwadrater

Agent 327 wordt opgepikt door de Nederlandse Fransicus Tietjerksteradeel, die met zijn zeilboot de Tipsy Mot bezig aan een one-man-zeiltocht rond de wereld. Nadat hij goed en wel aan boord is springen alle ruiten stuk. Samen gaan ze op onderzoek naar de oorzaak. Een vreemd vraagtekenachtig vulkaaneiland midden in de oceaan trekt hun aandacht. Het eiland lijkt onbewoond, maar is dat niet en beide mannen worden gevangen genomen door de mannen van Maybe, die verantwoordelijk is voor het feit dat alle glazen en ruiten springen.

Dr Maybe leidt ze rond in zijn ondergrondse laboratorium en toont vol trots zijn twee geheime wapens om de wereld te veroveren: de televiscoop en de stemkwadrater. De stemkwadrater is een op een laser/megafoon lijkend apparaat dat geluidsbundels maakt die zo sterk zijn dat alles in de bundel kapottrilt. Om opimaal van de stemkwadrater gebruik te kunnen maken heeft Maybe Maria Brallas laten ontvoeren.

IJzerbroot veroorzaakt chaos en weet de stemkwadrater in handen te krijgen. Daarna vernielen ze met behulp van de stemkwadrater de hele ondergrondse basis van Maybe die in een vulkaan is gevestigd, doordat de trillingen van de stemkwadrater de vulkaan weer tot leven brengt. De stemkwadrater helpt ook in het maken van een gat in de muur van de vulkaan, zodat IJzerbroot, Tietjerksteradeel en Brallas kunnen ontsnappen. Ondertusen is Maybe, met behulp van een onderzeeboot ontsnapt.

IJzerbroot, Tietjerksteradeel en Brallas verblijven noodgedwongen een tijd op een naburig eiland en worden dan gered door het Nederlandse vliegdekschip de Karel Portier. Helaas is de redding van korte duur, want uit dankbaarheid voor haar redding geeft Maria Brallas een concert op het schip, waardoor de Karel Portier zinkt en ze in reddinsbootjes verder moeten.

Gadgets / uitvindingen

  • Stemkwadrater: een op een laser/megafoon lijkend apparaat dat geluidsbundels maakt die zo sterk zijn dat alles in de bundel kapottrilt

  • Televiscoop: een satelliet laten maken met een enorme verrekijker

Personages (in volgorde van opkomst)

Dr. Maybe, Fi-doh, Dr. Prof. Von Vonvonderstein, Agent 327, Johnny Hongkong, Arisocrates Onassisopoulos, Maria Brallas, Commissaris Snorremakers, De Chef, Tietjerksteradeel, Betsy

De vermommingen

Verkoper van Turkse tapijten,

Trivia

  • In dit verhaal komt het Nederlandse vliegdekschip de Karel Portier voor het eerst ter sprake. Vermoedelijk is dit een verwijzing naar het vliegdekschip Hr. Ms. Karel Doorman dat in 1968 uit de vaart werd genomen.

  • De Nieuw Rijnstatendam is een verwijzing naar een van de vele Statendams van de Holland-Amerika Lijn.

  • Voor het eerst tekent Martin Lodewijk zichzelf in de strip: als wasbordspeler van de Endatteme jugband. De band speelt de in de serie telkens terugkomende nummers My beedle-um-bum, on my beedle-um, it's the best beedle-um that's made in Tennessee en Denk toch altijd met liefd'aan je moeder.

  • De strip bevat enkele verwijzingen naar de film You Only Live Twice. Zo gebruikt 327 een hefschroef die "Kleine Nelly" heet, net als de autogiro die James Bond in de film gebruikt. Dr. Maybe's geheime basis in een uitgeholde vulkaan doet veel denken aan de basis van Blofeld.