09 De Gesel van Rotterdam

IJzerbroot komt op kantoor, maar dan blijken de Staatsgeheimen door Habraken verkeerd te zijn behandeld en mogelijk in verkeerde handen zijn gekomen (de radio). Op dat moment elders Rotterdam gaat Dhr. Baay, directeur van de oliemaatschappij Sell (parodie op Shell) op pad, maar belandt in een ziekenhuis maar na het ontdekken van een vreemde tatoeage, verdwijnt hij uiteindelijk naar een privekliniek. Als 327 de volgende dag weer naar kantoor komt, neemt Olga Lawina contact op. Hij spreekt met haar af en op advies van Olga Lawina, die als naaktdanseres blijkt te werken in Baays favoriete nachtclub, gaat Agent 327 met haar op onderzoek uit naar de verdwijning van Baay. Als 327 op bezoek gaat bij de kliniek komt hij niet binnen (door toedoen van een aantal chinezen). Samen met Olga gaat hij in de avond inbeken en ontdekt hij dat Baay er ligt, aan een of andere rare machine. Olga en 327 worden betrapt door een Leeuw. Als 327 de volgende ochtend met de politie terugkomt, blijkt het hele pand echter leeggeruimd. Als 327 contact opneemt met Sell, blijkt Baay gewoon weer aan het werk te zijn. Daarna gaat 327 alleen op pad, omdat Olga verdwenen is. Agent 327 gaat met het plaatje van een tatoeage die hij op Baays borst zag naar een tatoeagezaak in Katendrecht, maar komt geen stap verder.

Agent 327: Dossier De Gesel van Rotterdam
Agent 327: De Gesel van Rotterdam

Dan wordt hij gevangengenomen door twee Chinezen die hem vastbinden aan een pier, om hem tijdens de vloed te laten verdrinken. Olga wil hem redden, maar wordt dan ook gevangen genomen en naar Wu Manchu gebracht, die haar uiteindelijk een aanbod doet om in haar organisatie deel te nemen.

Uiteindelijk, door wat geluk, wordt Agent 327 gered. Samen met Barend en een speurhond gaat hij verder op onderzoek, waarbij hij op een geheime gang stoot (ingang van een geheime basis). Daar stuit hij op een reusachtige spin, die hij weet te elektrocuteren, waardoor hij verder kan en in de kamer van Wu Manchu terecht komt. Hij denkt Wu Manchu te kunnen overmeesteren, maar Olga speelt een dubbelspel en neemt de macht over. Olga werkt namelijk voor de grootste tegenstrever van Wu Manchu: de Drie van de Acht.

Als 327 in een valkuil van Wu Manchu dreigt te vallen, red Olga hem, maar valt zelf in de valkuil en verdwijnt. Vervolgens wordt 327 overmeesterd door de handlangers van Wu Manchu. Agent 327 staat op het punt gedood te worden, maar wordt net op tijd gered door Barend en een groep mariniers. Wu Manchu vlucht, na haar hoofdkwartier opgeblazen te hebben.

Met dit open einde eindigt het verhaal.

  • Leeft Olga nog?

  • Is Wu Manchu dood of heeft ze de ontploffing overleefd?

  • Wat was precies het plan van Wu Manchu

Personages (in volgorde van opkomst)

Willemse, Agent 327, De Chef, Habraken, Dhr. Baay, Betsy, Olga Lawina, Hop Sing, Wu Manchu, Barenda

De vermommingen

  • Lid van de Mobiele Eenheid

  • Als een kraker

Trivia

  • Wu Manchu op zich is een parodie op Fu Manchu, maar is desondanks de meest serieuze figuur uit de hele reeks van Agent 327, ondanks komische handlangers die voortdurend Mao Zedong citeren en vreemde vallen bouwen. Haar dakoits komen ook niet erg humoristisch over. Wu Manchu werd overigens al eerder in de strip Johnny Goodbye geïntroduceerd, in het verhaal De dertiende verdieping. Zowel naar het eerdere optreden als de parodie op Fu Manchu wordt verwezen: "Vervloekt zijn de namen van Nayland Smith en Johnny Goodbye!" Nayland Smith was immers de grote tegenstander van Fu Manchu.

  • Het verhaal verwijst ook naar de actualiteit: krakers spelen als een soort doorlopende grap een klein rolletje.

  • Wu Manchu's reuzenspin die wordt geëlektrocuteerd, is een duidelijke verwijzing naar allerlei griezelfilms vol reuzenspinnen.