Dossiers

De strip verscheen voor het eerst in 1966 in het stripweekblad Pep. Lodewijk werd daar geïntroduceerd door striptekenaar Jan Kruis, die ook de naam IJzerbroot bedacht. De voornaam Hendrik ontleende Lodewijk aan de stuntelige politicus Hendrik Koekoek die model zou hebben gestaan voor de Nederlandse geheim agent.

Meer over de geschiedenis van Agent 327.

Agent 327 - Hendrik IJzerbroot
Agent 327: Dossier Dozijn min Een

Dossier 01: Dozijn min Een

11 korte verhalen.

 • A: Bescherm Poodles

 • B: Opdracht van minister Buitengewone Zaken.

 • C: Microfilm generaal Ofdheze.

 • D: Buitenlandse Agent.

 • E: Nieuw Gadget.

 • F: Microfilm overhandigen

 • G: Radio Harmonica!

 • H: Robot 327.

 • I: Patatje halen

 • J: Microfilm overhandigen

 • L: Dagje vrij

Meer over dossier Dozijn min 1

Agent 327: Dossier Dozijn min 2

Dossier02: Dozijn min Twee

10 korte verhalen:

 • K1: president van Brazuela.

 • K2: president van Brazuela.

 • M: Agent James NulNul.

 • N: geheime zendapparatuur.

 • O: geheime satelliet.

 • P: Agent 327 ontvoerd.

 • Q: rekensommetje.

 • R: raketbrandstof.

 • S: De chef ontvoerd.

 • T: Olympische vlam.

Meer over dossier Dozijn min 2

Agent 327: Dossier Stemkwadrater

Dossier 03: Stemkwadrater

Agent 327 is op vakantie in de Riviera. Ondertussen heeft doktor Maybe een nieuwe telescoop in werking gebracht die heel erg kan inzoomen op wat er op de aarde gebeurt. Agent 327 wordt tijdens zijn vakantie belaagd en vervolgens vervroegd teruggeroepen naar de BVD om incidenten op een nederlands schip te onderzoeken. Maria Brallas wordt ontvoerd.

Meer over dossier Stemkwadrater

Agent 327: Dossier Leeuwenkuil

Dossier 04: Leeuwenkuil

Een foto van Kolonel Brauer brengt De Chef en Agent 327 even terug in het verleden van de tweede wereld oorlog. Kolonel Brauer weet van een geheim wapen en verschillende geheime diensten volgen Kolonel Brauer. Uiteindelijk leidt Kolonel Brauer alle geheime diensten naar een oude ondergrondse bunker.

Meer over dossier Leeuwenkuil

Agent 327: Dossier Heksenkring & Onderwater

Dossier 05: Heksenkring & Onderwater

Heksenkring: Barend wordt ontvoerd om opgeofferd te worden door magiers. Agent 327 moet barend zoeken en komt in een avontuur terecht dat al in 1941 begint. Onderwater: Het vliegdekschip Carlos Portero ligt in de haven en krijgt wapens aan boord gesmokkeld door Boris Kloris.

Meer over Heksenkring & Onderwater

Agent 327: Dossier Zondagskind

Dossier 06: Zondagskind

Fransiscus Tietjerkstra- deel, een wereldzeiler, is gegijzeld door Doctor Papa, de dictator van Kwaïti. Binnen een week dient de losprijs, een scheepslading wapens, betaald te worden. Agent 327 moet proberen om Tietjerkstradeel te bevrijden, met hulp van de Zwitserse geheim agente Olga Lawina.

Meer over dossier Zondagskind

Agent 327: Dossier Zevenslaper

Dossier 07: Zevenslaper

Agent 327 en Olga komen niet terug na hun avontuur in Zondagskind. Na een laatste zoekpoging wordt alle hoop opgegeven, omdat de brandstof op moet zijn en ze geen voedsel en drinken bij zich hadden. 327 en Olga zijn echter nog springlevend en na een noodlanding op de zeespiegel geland.

Meer over dossier Zevenslaper

Agent 327: Dossier Nachtwacht

Dossier 08: Nachtwacht

De Nachtwacht blijkt gestolen te zijn, terwijl daar nu juist de staatsgeheimen achter waren verborgen. Daarop moeten Agent 327 en Barend op zoek gaan, maar Barend wordt tijdens de speurtocht ontvoerd. Verder zoekend komt Agent 327 op het spoor van Jan Tromp en Boris Kloris, en uiteindelijk ook op het spoor van Paul Poendrop.

Meer over dossier Nachtwacht

Agent 327: Dossier De Gesel van Rotterdam

Dossier 09: De Gesel van Rotterdam

Dhr. Baay, directeur van de oliemaat-schappij Sell verdwijnt, en Olga Lawina gaat met Agent 327 op onderzoek uit. Dit onderzoek leidt uiteindelijk naar Wu Manchu, die iets van plan is. Het plan wordt verijdeld maar zowel Olga als Wu Manchu verdwijnen, doordat het hoofdkwartier van Wu Manchu wordt opgebalzen.

Meer over dossier De Gesel van Rotterdam

Agent 327: Dossier Drie Avonturen

Dossier 10: Drie avonturen

Drie verhalen. Waar twee ruilen: Agent 327 moet inbreken in het witte huis om een schilderij te rulen. Rookbom: Agent 327 moet de SIA helpen een sigaret met een microfilm het land uit te smokkelen. De rest van de wereld min een: De belastingdienst wil graag de geheime bankrekeningnummers hebben.

Meer over dossier 3 Avonturen

Agent 327: Dossier De Ogen van Wu Manchu

Dossier 11: De ogen Wu Manchu & Schorsing

Nachtelijke wandelaars worden aangetroffen in overspannen toestand, en kunnen nog slechts één zin uitbrengen: "DE OGEN VAN WU MANCHU!!" 327 gaat op onderzoek uit en komt er achter dat Wu Manchu toch nog leeft en de macht in Nederland wil overnemen. Zal het lukken dit plan te verijdelen?

Meer over dossier 11

Agent 327: Dossier De vergeten bom

Dossier 12: De vergeten bom

Na de Koude Oorlog werd niet alleen de dienstplicht afgeschaft, maar werd de Geheime Dienst ook wegbezuinigd. Tijdens de eeuwwisseling zijn alle hoofden van de Geheime Diensten bij elkaar gekomen...en ontvoerd! Behalve de Chef, die al voortijdig spoorloos was. Om uit te zoeken wat er gebeurd is mag de Geheime Dienst weer uit de mottenballen.

Meer over De vergeten bom

Agent 327: Dossier Pad van de Schildpad en De zwarte doos

Dossier 13: Pad v/d schildpad & De Zwarte Doos

Bij het uittesten van een spionage programma komt Agent 525 op camerabeelden uit Diergaarde Blijdorp Boris Kloris tegen. Daarom wordt Agent 327 er per direct heen gestuurd.

De zwarte doos: Agent 327 wordt beticht van verraad. 327 moet zijn onschuld bewijzen.

Meer over dossier 13

Agent 327: Dossier Cacoine en Commando's

Dossier 14: Cacoine en Commando's

De voormalige Nederlands kolonie Marihuwijne is de enige vindplaats ter wereld van de fossiele mest van de prehistoische paradijsvogel - in vermalen vorm: Cacoine. Samen met de Zakkestaanse mafia hebben Doctor Papa en Velhebber Keessie Kabouterse de exploitatie van deze drug ter hand genomen.

Meer over dossier 14

Agent 327: Dossier De Golem van Antwerpen

Dossier 15: De Golem van Antwerpen

Als begeleider van de vrouwtjes gorilla Lara reist Agent 327 af naar de sinjorenstad. Daar, in de Antwerpse Zoo, dient Lara voor kroost te zorgen van de gorilla Amedee. Toevallig geraakt Agent 327 in dit centrum van de werelddiamanthandel op het spoor van de grootste diamantroof aller tijden.

Meer over dossier 15.

Agent 327: Dossier De wet van Alles

Dossier 16: De wet van alles

De wereld lijkt te vergaan. Het blijkt dat de hele sterrenstelsel echter kan vergaan. De enige die dit kan tegenhouden is Agent 327. Daarom wordt Agent 327 door de Zevenslaper opgehaald om samen met Olga Lawina en Ahasveros het mysterie op te lossen.

Meer over dossier 16

Agent 327: Dossier Hotel New York

Dossier 17: Hotel New York

Omdat heel Amsterdam niks anders lijkt te doen dan (flauwe) moppen tappen, neemt Agent 327 een ADV dagje. Hij gaat rondstruinen door zijn geboortestad Rotterdam. Hij komt Olga Lawina toevallig tegen, die voor haar werk in Rotterdam is, in Hotel New York.

Meer over dossier 17

Agent 327: Dossier Het oor van Van Gogh

Dossier 18: Het oor Van Gogh

Op een pas ontdekt schilderij van Van Gogh blijkt een mobieltje te staan. Maar volgens alle tests is het schilderij echt, inclusief het mobieltje. Agent 327 en Olga Lawina vertrekken naar Zuid-Frankrijk waar ze vanzelf in de zaak verder glijden.

Meer over dossier Het oor van Gogh

Agent 327: Dossier De vlucht van vroeger

19 De vlucht van vroeger

Agent 327 en de Chef spitten in de oude archieven en komen zo op "De vlucht van vroeger". Dat gaat terug tot in de oorlog, toen de jonge Hendrik IJzerbroot via het verzet de Chef al ontmoette. Het begint echter eigenlijk al in 1941, wanneer Rudolph Hess naar Engeland wil vliegen.

Meer over dossier 19

Agent 327: Dossier De Daddy Vinci-code

20 De Daddy Vinci-code

Waarin Agent 327 niet ontkomt aan de Daddy Vinci code-mode en de beerput van de historie opengaat. Waarbij maffiabaas Don Vitale door een ongelukkige samenloop van omstandigheden zijn huishoudster verliest en Agentt 327 een humeurige Olga Lawina op een ijsje van Daddy Vinci trakteert.

Meer over dossier 20

Agent 327: Dossier Giroblauw - Reclameuitgave

Dossier Giroblauw

Agent 327 is vermomd als scholier en is met een blauw koffertje op weg naar het hoofdkwartier. In het koffertje zouden staatsgeheimen zitten. Boris Kloris probeert de geheimen te stelen. Eerst met behulp van een helikopter, daarna via een motorrijder. Deze pogingen worden verijdeld.

Meer over dossier Giroblauw

Agent 327: Dossier Minimium Bug

Dossier Minimium Bug

Het kleinste stripboekje ter wereld (2,6 x 3,7 cm), een uitgave van stripspeciaalzaak Sjors. Het verhaal(tje) gaat over Agent 327 die te maken krijgt met een speciaal apparaat: de Minimium Bug. Het apparaat is in een Goelag-kamp in Zakkestan uitgevonden door Professor von Vonvonderstein. Je kunt er voorwerpen mee vergroten of verkleinen. Het geval zorgt echter voor een hoop ellendige rompslomp.

Meer over Minimium Bug

Agent 327: Dossier Het Oranje Complot

Het Oranje Complot

Nog niet verschenen.

Een ruim twee eeuwen geleden zoekgeraakte brief van stadhouderlijke hand dreigt de oranje-familie van nu ernstig in diskrediet te brengen. De Chef is in alle staten. Het is aan Agent 327 en Olga om het allerergste te voorkomen en de brief te pakken te krijgen. Er is echter een probleem: de brief, ligt op de bodem van de Noordzee, verborgen in de ingewanden van het linieschip De Delft. Een speurtocht in heden en verleden moet het document boven water brengen om te verhinderen dat ons vaderland met man en muis in vreemde handen valt.

Agent 327: Overige Dossiers

Overige dossiers

De volgende dossiers zijn alleen genoemd in de bovengenoemde verhalen. Er zijn nooit echte verhalen van geschreven:

 • Stakkers van de Zeven provinciën

 • Mislukte staatsgreep van 1948

 • Nakamoera Affaire

 • Dossier Waar twee ruilen

----

 • De Berlijnse driehoek: Het is het tweede deel in het dubbelverhaal met De vlucht van vroeger, en werd destijds (2003) aangekondigd als dossier 20

 • De affaire BIPS

Olga Lawina

Wie z'n B.I.B.S brandt

Olga heeft haar eigen bedrijf B.I.P.S.. Omdat de Agent 327 verhalen alleen maar zes dagen in de week in de krant kwamen wilde Martin Lodewijk een strip over Olga op de zondag. Aanvankelijk is dat beperkt gebleven tot 1 pagina.

En toen, ter promotie van het nieuwe (oude Eppo), verscheen een album met daarin de onthulling van het mysterie van het eerste wapenfeit van B.I.P.S..