10 Dossier Drie avonturen

Dossier Waar twee ruilen: De Chef toont 327 het originele schilderij/portret van generaal Lafayot, gemaakt door de schilder Jan Willem Pieneman. In 1947 is het portret door de Nederlandse regering kado gedaan aan de president van Amerika, niet wetende dat de schilderij die toen geschonken werd vals was. In de werkkamer van de Amerikaanse president Mannix (verwijzing naar Richard Nixon) hangt dus een vervalsing gemaakt door meestervervalser door Han Habraken, een collega van Han van Meegeren.Chef heeft echter ontdekt dat Kolonel Bauer tijdens de oorlog Habraken heeft gebruikt om een schilderij van Rembrandt van Rijn te verbergen onder een ander schilderij: Bauer heeft Habraken Portret van generaal Lafayot laten schilderden over een Rembrandt; en dat portret (plus de Rembrandt) hangt in het Witte Huis. De Chef wil de Rembrandt graag terug hebben en geeft 327 opdracht in te breken in het witte huis, om dan het valse portret (Rembrandt) weg te halen en het echte portret terug te hangen.Ondertussen is er een ongelukje gebeurt in het Witte Huis en is het Portret van generaal Lafayot beschadigd. Mata Hair besluit het schilderij te laten restaureren. Dit gebeurt bij een restaurateur waar Bois Kloris op bezoek is en een microfilm (met alle geheime militaire geheime gegevens van het Pentagon) op een schilderij wil verbergen. Per ongeluk beland de microfilm op het Portret van Lafoyet en wordt het gerestaureerde doek (met microfilm) aan Mata Hair terug gegeven.

Agent 327: Dossier Drie Avonturen
Agent 327 Dossier Drie avonturen

Om de gegevens terug te krijgen, moet Boris dus ook een schilderij van het portret laten maken.

Ondertussen is agent 327 in Amerika en hij wordt overvallen. Agent 525 Carl Sorge helpt hem, maar het schilderij raakt beschadigd en moet gerestaureed worden.

In de avond is Boris de eerste die gaat inbreken in het Witte Huis en even later volgt Agent 327. Het stille alarm gaat af en Mata Hair gaat op ondezoek uit. In de chaos die dan onstaat worden de schilderijen een aantal keer verwisseld van eigenaar. 327 krijgt de overgeschilderde Rembrandt (met militaire gegevens) in handen; Hair krijgt het origineel van Pieneman en verdwijnt Kloris weer met de door hem gemaakte vervalsing.

Personages (in volgorde van opkomst)

Agent 327, Betsy, Willemse, De Chef, Mata Hair, President Mannix, Boris Kloris, Carl Sorge

De vermommingen

  • Als Harley Davidson rijder

Dossier Rookbom

Op het hoofdkwartier is er een brand en Agent 327 komt op kantoor. Bij de Nederlandse Geheime Dienst is de Amerikaanse agent X van de S.I.A. (Semi Intelligence Service) een onderafdeling van de CIA. X wil de uit Rusland gesmokkelde plannen van de Neutrale Bom naar Amerika brengen. De diefstal van de plannen, op microfiche verstopt in een sigaret, is echter vroegtijdig ontdekt en de KGB-agenten Slarotimoff en Witloff zitten de Amerikanen op de hielen. 327 moet de sigaret afleveren bij een Amerikaanse duikboot die bij de Pier van Scheveningen zal opduiken. Agent 327 wordt met zijn auto echter een vrachtwagen ingelokt, maar weet toch te ontsnappen. Ook in de daarna volgende achtervolging weet hij uit handen van zijn vijanden te blijven, met behulp van de verschillende gadgets die in zijn auto zijn ingebouwd.

Als IJzerbroot na wilde achtervolgingen met de sigaret op de pier aankomt, geeft X aan dat hij 327 gebruikte als afleidingsmanouvre. Echter hij had toch de echte sigaret met de plannen aan 327 gegeven. Hij steekt deze sigaret per ongeluk aan en zo explodeert het geheim van de neutrale bom.

Personages (in volgorde van opkomst)

Betsy, Agent 327, De Chef, X, Slarotimoff en Witloff,

De vermommingen

  • Als Brandweerman

Dossier De rest van de wereld min één

Het verhaal begint als 327 in zijn eend een vrachtwagen begeleid. Agent 327 is naar Zwitserland gestuurd om daar een cassette-bandje op te halen waarop alle namen en geheime bankrekeningnummers staan van bekende Nederlanders zoals Paul Poendrop en Victor Baarn. 327 heeft de cassette verstopt in een lading kantoormachines en vond een Nederlandse vrachtwagenchauffeur Theo bereid om deze lading naar Nederland te brengen. Op een onbewaakt ogenblik bij een benzinestation stelen twee Italianen de vrachtwagen en nemen deze mee naar Italië. 327 gaat er achter aan en Theo, maar Theo verliest toch de lading uit het oog. 27 grijpt in, maar de boeven zijn toch is staat Agent 327 te overmeesteren. De wegen van 327 en agent 525 kruisen elkaar als 525 agent 327 vindt in een container. 525 zat achter Theo aan vanwege een andere klus. In Milaan aangekomen, vindt 327 de vrachtwagen, maar blijkt de cassette te zijn verdwenen. Deze is net gestolen door Paul Poendrop en die weet te ontkomen. 327 zet de achtervolging in de vrachtwagen van Theo. Deze wordt echter weer gestolen door twee nep agenten. 327 zet de achtervolging in en botst op het vliegveld tegen 525. Samen gaan ze achter ze achter Poendrop aan. Poendrop blijkt de verkeerde cassette te hebben. Zowel Poendrop als 327 hebben gezocht in de verkeerde kist (66 in plaats van 99) en zo raken de geheimen verscheept van Marseille naar een onbekende plaats ergens in Noord-Afrika.

Personages (in volgorde van opkomst)

Agent 327, Theo, Agent 525, Poendrop