Martin Lodewijk

Een korte biografie - Martin Lodewijk 

Martin Lodewijk werd in 1939 te Rotterdam geboren. Als kind had hij veel last van bronchitis en dus was hij vaak gedwongen thuis te blijven. Met een potlood in de hand droomde hij vaak weg naar boeiender werelden. In 1955 op 16-jarige leeftijd verkoopt hij zijn eerste, overigens nooit gepubliceerde stripverhaal 'Lodewijk Pedaal' en kort daarop volgen 'Kit Sidney' in 'Uraniumgieren' en 'Captain Kit'. Hij stopte in 1957 met zijn middelbare school en begon stripverhalen te tekenen. 

Agent 327: Martin Lodewijk
Agent 327: Martin Lodewijk

Arent Brandt - Ruimteverhalen - Storm - Pep - Agent 327

Voor zijn twintigste had hij als de piratensaga 'Arent Brandt' gepubliceerd en ook de strip 'Ruimteverhalen', die als voorloper van van Storm kan worden beschouwd. In 1958 de strip 'Frank de vliegende Hollander' over van PietWijn in 'Het Parool', en kort daarna komt hij terecht op een Rotterdams reclamebureau, Hij wordt reclametekenaar. In 1966 belandt hij via collea en vriend Jan Kruis bij het stripbblad PEP, die een parodie zoekt op geheim agent 007. En zo verschijnen vanaf 1966, zo'n circa twintig korte en langere episodes, met persiflages, over Hendrik IJzerbroot, alias Agent 327. Al meteen waren deze verhalen een daverend succes. Snel kwam er het eerste lange verhaal 'Dossier STEMKWADRATER', een losse parodie op de Bond-film 'You only live twice'. Daarop volgde 'dossier LEEUWENKUIL'. Later kwamen nog een tiental albums uit rond de eigenaardige BVD-agent. Later kiest Martin Lodewijk toch voor het reclamewerk. Martin Lodewijkblijt wel actief in de stripwereld, als scenarist. Zo creeert hij 'Johnny Goodbye' een gangster-strip die speelt in de roaring twenties, voor de Italiaanse tekenaar Dino Attanasio, en de eenmalige strip 'Bernhard Voorzichtig' voor Daan Jippes.

Pep -  Sjors - Eppo

In 1975 ging niet meer zo goed met de stripbladen 'PEP' en 'SJORS'. Martin Lodewijk, Frits van de Heide en Peter de Smet boden zichzelf aan voor de organisatie voor de prille boreling 'EPPO'. 

Agent 327: Martin Lodewijk

In 1975 besluit Martin Lodewijk met Frits van der Heide en Peter de Smet een nieuw stripblad op de markt te brengen 'EPPO'. Martin Lodewijk houdt zich bezig met het aantrekken en begeleiden van nieuwe produkties voor Eppo. 

Met veel enthousiasme begint Martin Lodewijk een nieuwe reeks vervolgverhalen van Agent 327, gekenmerkt door de introductie van een nieuwe vaste tegenspeelster de gigantische Olga Lawina. 

In 1977 schreef Martin Lodewijk het tweede verhaal 'De laatste vechter' van de strip Storm. Hij schreef alle verhalen van De kronieken van Pandarve die werden getekend door Don Lawrence. Agent 327 is de figuur waarop Martin Lodewijk het meest lijkt. Net als deze geheime agent bezit de tekenaar een onstilbare nieuwsgierigheid en ook het eigenwijze van zijn held is hem niet vreemd. Martin Lodewijk liet zich vooral inspireren door Elzie Segar, van Popeye. 

Martin Lodewijks tekenstijl, met name bij Agent 327, is zeer herkenbaar, en Hollands. Voor zijn karikaturaal getekende strips en scripts maakt Lodewijk gebruik van veel documentatie onder andere van eigen foto's en met name de komsiche reeks Agent 327 zit daardoor vol actuele toespelingen en dubbele bodems. 

Voorliefde voor typisch Nederlandse decors

Martin Lodewijk heeft een voorliefde voor typisch Nederlandse decors, zoals de Rotterdamse wijk Katendrecht. Die wijk figureert dan ook in de eerste 'Neder-Comic' die begin jaren '90 in de Verenigde Staten verschijnt: The Cat, een vertaalde versie van 'De kat in Katendrecht' gemaakt door Martin Lodewijk en Bart van Erkel. Zoals de ware stripmaker beaamt, schrijft en tekent Martin Lodewijk volledig in functie van 'zijn' medium. Hij maakt popcultuur in optima forma en laat daarbij geen stijlvorm of gerne onbeproefd. Marin Lodewijk is zowel humoristisch als realistisch en heeft daardoor een stimulerende invloed op andere stripmakers. Het ongebreidelde enthousiasme dat van zijn werk uitgaat en de tomeloze energie waarmee Martin Lodewijk collega's aan de lopende band van nieuwe scenario's voorziet, doen de nederlandse stripwereld regelmatig opleven. De laatste jaren nam ons meest bedrijvende strip-auteur, behalve voor reclamewerk, zelden meer een tekenpenseel ter hand. Maar daar is verandering in gekomen!! Martin Lodewijk is weer begonnen aan nieuwe avonturen van Agent 327. Waarom? Martin Lodewijk: 'Omdat ik niet dood wil gaan als een oude reclametekenaar. Ik wil eindigen als een ouwe stiptekenaar'.

bron: Rails nr.4, april 1996 en Storm special, Commandant Grek, 1984 en 327 website

Een uitgebreide biografie is te vinden op wikipedia

Martin Lodewijk door Martin Lodewijk

Agent 327: Martin Lodewijk
Agent 327: Martin Lodewijk
Agent 327: Martin Lodewijk

Verwijzing naar eigen leven

Martin Lodewijk tekende zichzelf voor het eerst in de strip in Dossier Stemkwadrater, als lid van de Endatteme jugband; hun optreden wordt niet gewaardeerd. Daarna komt hij vaker, meestal terloops, voor in de serie: in Dossier Heksenkring speelt hij gitaar in de band Chickenfeed; hij is te zien als kraker in De gesel van Rotterdam; hij zit eenzaam in een kroeg in Amsterdam te drinken in De golem van Antwerpen; hij staat zingend voor het Centraal Station Amsterdam in Hotel New York en in Het oor van Gogh; in dat laatste deel bekijkt hij op de laatste pagina het schilderij van Vincent van Gogh. In het verhaal De Daddy Vinci Code heeft Lodewijk een meer inhoudelijke rol als Agent 010, de archivaris van de Nederlandse Geheime Dienst.