16 De wet van alles

De wereld lijkt te vergaan. Het blijkt dat de hele sterrenstelsel echter kan vergaan. De enige die dit kan tegenhouden is Agent 327. Daarom wordt Agent 327 door de Zevenslaper opgehaald om samen met Olga Lawina en Ahasveros het mysterie op te lossen. Samen reizen ze gigantische afstanden om het op te gaan nemen tegen Negendoder.

Agent 327 vermomd als pakket

Agent 327, Willemse, Chef, Sorge, Betsy, Barend, Olga Lawina, Ahasveros, de zevenslaper, de negendoder.


Agent 327: Dossier De wet van Alles

Trivia

 • De titel van het album, "De wet van alles" is geïnspireerd op de Theorie van alles.

 • In strook E3 mijmert IJzerbroot: "We zitten maar naar de televisie te kijken alsof daar de antwoorden te vinden zijn... Big Brothel, "De Smoel van de Poel", Slechte Tijden, Klote Tijden, Peter Erg Devries, Robert De Bink."

 • Chef dost zich uit in een lange witte mantel en verklaart dat het einde nabij is. Dit is een verwijzing naar de kledij van Philippus de Profeet in het Kuifjealbum De geheimzinnige ster.

 • Wanneer de Chef IJzerbroot in strook E5 zegt dat "het einde nabij is", antwoordt IJzerbroot: "Maar chef, die meneer van Ephraïm heeft al gezegd dat het niet door gaat omdat de media niet wilden meewerken."

 • Volgens Chef kwam hij te weten dat er een geheimzinnig object op weg is naar de aarde, dankzij Sinisternet via een ontdekking door de Trubble telescoop en een bevestiging door de bekende astro-autoriteit Carl Kopspijker op de site www.kennislink.nl.

 • Chef vertelt in strook E6 dat het object sneller dan het licht is en hierdoor volgens Einstein de massa steeds groter wordt, zodat nu zelfs melkwegstelsels worden vervormd. IJzerbroot gelooft dit niet en zegt dat volgens de relativiteitstheorie zo'n object bij het bereiken van de lichtsnelheid de massa van zo'n object oneindig groot zou moeten worden. Chef antwoordt hierop droog: "IJzerbroot, jongen, je kijkt te veel naar Star Trek."

 • IJzerbroot haalt aan dat je als je sneller dan het licht reist, je naar het verleden reist. Volgens Carl Kopspijker zal de aarde vernietigd worden als het object tussentijds niet oplost in een of andere kwantumruimte.

 • Juffrouw Betsy besluit van de nood een deugd te maken en niet meer aan haar lijn te denken, nu het einde van de wereld nabij is. Ze verduidelijkt: "Elk nadeel heb z'n voordeel." Een parafrasering van een van Johan Cruijffs beroemdste uitspraken.

 • De dreigende ramp is vervolgens internationaal nieuws. Het verschijnt op de voorpagina van het Algemeen Dagblad, op C&N, een generaal verklaart "Make No Mistake" (een verwijzing naar George W. Bush' uitspraak na de aanslagen van 11 september 2001) de Marahisji Bogus Yogi zet zijn meditatietroepen in en lijsttrekker Pim Voortuin verklaart dat er geen plaats zal zijn voor asielzoekers. Ook drie cartoonreeksen verwijzen naar de ramp. Een ervan is "Liefde en geluk" door Gerrit de Jager en de andere S1ngle van Hanco Kolk en Peter de Wit.

 • De Chef kniest in strook E10 dat er nooit meer Katja Stuurloos in Kusta of Ball Stars zal zijn.

 • De Zevenslaper verklaart in strook E18 dat "gezien de afstanden in tijd en ruimte wij niet heenkonden om de relativistische quantumsubductie bij de overgang van Hilbertruimte naar 3-D."

 • In strook E20 reist de piramide rond de lichtsnelheid via octaven van minus-Plancksnaren naar de toekomst. IJzerbroot vraag Zevenslaper: "hoe het dan zit met het bekende grootvaderprobleem?"

 • Terwijl ze miljoenen jaren later in de toekomst aankomen, vraagt IJzerbroot zich af: "Zou er al vrede zijn in het Midden-Oosten?" Een verwijzing naar het schijnbaar eindeloos durende conflict in het Midden-Oosten.

 • De zeven dwergen in de Zevenslaper zingen in strook E22 "Heho, heho, je krijgt het niet cadeau", net als de Zeven Dwergen in de Nederlandstalige versie van de Disneyfilm Sneeuwwitje.

 • In strook E24 reist de Zevenslaper door naar de kwantum waarschijnlijkheid waar ze van transductie overgaan op subductie en verder reizen naar de subjectieve Hilbertruimte. IJzerbroot wordt misselijk en geeft over. Hij verontschuldigt zich: "Sorry... Als kind kon ik al nooit in de draaimolen van Diergaarde Blijdorp."

 • In strook E25 vraagt IJzerbroot zich af of in het verleden "het huwelijk van 2-2-'02 wel goed zal zijn verlopen?" Op 2 februari 2002 vond het huwelijk tussen prins Willem-Alexander en prinses Máxima Zorreguieta plaats. Ze rijden voorbij in het derde prentje. In strook E31 worden ze "Alexschrander en Maxima Culpa" genoemd. Maxima Culpa's naam is een woordspeling op het Latijnse woord mea culpa dat "mijn schuld" betekent. Vóór hun huwelijk was er veel controverse over Maximà omdat haar vader deel uitmaakte van de Argentijnse junta tijdens de jaren 70 onder het regime van Jorge Videla.

 • In strook E26 komen ze aan in de gequantummificeerde epithetische centrum van het heelal. Er zijn minder sterren te zien, gezien het heelal uitdijt en ze daarom steeds verder van elkaar af staan.

 • De Zwarte Zevenslaper vraagt de Witte Zevenslaper of IJzerbroot, Olga en Ahasveros wel de juiste wezens zijn, gezien ze er totaal anders uitzien in vergelijking met de afbeelding vastgelegd in onze historische archieven? Zijn archief toont de cover van het album Dossier Zevenslaper, waarop de personages nog iets anders getekend waren, vooral Olga Lawina. Ironisch genoeg merkt uitgerekend zij op; "dat ze er geen dag ouder uitziet dan volgende week."

 • Wanneer de Witte en Zwarte Zevenslaper hun kennis tweedelen, vormen ze het Yin en Yangsymbool.

 • De Zwarte Zevenslaper gaat na op zijn quantaal computer alles na wat er met het heelal zou kunnen gebeuren, maar de Witte Zevenslaper voegt hier wel aan toe: "Met het onzekerheidsprincipe van Heisenberg weet je nooit waar je aan toe bent."

 • Als IJzerbroot in strook E32 hoort dat er een nieuwe oerknal zal ontstaan, maar slechts over drie miljoen jaar, zegt hij: "Oef! U maakte me toch even bang! Maar over iets wat pas over drie miljoen jaar gaat gebeuren, kan ik mij nu niet echt druk maken... Eerst maar eens zien hoe het afloopt met de Lijst Pim Fortuyn." Toen dit verhaal in de krant liep had Pim Fortuyn net zijn eigen partij opgericht en was er controverse opgedoken omdat men hem van racisme verdacht. In strook E88, aan het einde van het album, verneemt IJzerbroot dat het kabinet is gevallen: "Ze (de coalitie tussen de CDA en Lijst Pim Fortuyn) waren minister, maar nu even niet." IJzerbroot: "Zozo...ja, dan vraag je je wel af waar je je eigenlijk druk om gemaakt hebt!"

 • De Zevenslaper toont IJzerbroot in strook E34 een "Vril-Ya-Domo", een analoogpak, waar volgens Olga "Jean-Paul Gaultier en Versace jaloers op zouden zijn." De Zevenslaper vergelijkt het pak met een soort virtual reality body suit. IJzerbroot merkt op: "Ik heb daar al eens iets over gelezen in een halfgaar stripverhaal." Een voetnoot vermeldt dat IJzerbroot het Stormalbum "De Dallas Paradox" bedoelt. Martin Lodewijk is de belangrijkste scenarist van deze reeks.

 • Als IJzerbroot een soort samoeraipak krijgt aangemeten vraagt hij zich af: "Waar ben ik terechtgekomen? Arnold Zwarteknakker In de Ban van de Ring?" Wanneer hij het bosrijke landschap ziet verwijst hij opnieuw naar "Lord of the Rings" met de vraag: "Zitten we soms in Nieuw-Zeeland?"

 • Bij het zien van de kostuums van de anderen roept IJzerbroot verschrikt: "AAAH! We zijn in het Carnaval van Oekel verzeild!" Dit carnaval bestaat niet, maar is wellicht een woordspeling op het Carnaval van Oeteldonk.

 • Ahasveros verklaart dat hij altijd al de beste was in kampioenschappen twirlen (strook E38).

 • De Negendoder blijkt in diezelfde strook een soort archaïsche zone te hebben gecreëerd: "De zwarte long."

 • Ahasveros zingt in strook E39 de openingsregels van het lied Ketelbinkie, zij het foutief. IJzerbroot merkt op: "Ahasveros (...) denkt zeker dat hij de Vierdaagse van Nijmegen loopt."

 • Wanneer Olga het riviertje door het groene landschap ziet zegt ze: "Je verwacht ieder ogenblik Bob Ross aan het schilderen te zien."(strook E39)

 • Ahasveros slaat het monster in strook E39 neer met zijn knots en roept: "Dit heeft mijn maatje, Tiger Woest me geleerd!" Als hij in strook E44 aan een liaan een ruiter uitschakelt, zegt hij: "Dit trucje heb ik van mijn oude makker Tarzak geleerd."

 • De vier ruiters van de Apocalyps verwijzen naar het Bijbelse concept van Het laatste oordeel.

 • In strook E50 trekken Olga, Ahasveros en Zevenslaper een kwantum horizon in. In strook E57 vluchten de Ruiters met Olga en Ahasveros een nieuwe kwantumhorizon in, met een mega-dimensionaal gesloten kromming.

 • De Zevenslaper legt uit dat de Negendoder van plan is de Big Crunch te veroorzaken.

 • De Negendoder verklaart in strook E65 dat alle mysteries zullen worden opgelost als het heelal verdwijnt: "Wilt u nog iets weten? Het grootste priemgetal misschien? (...) De ware identiteit van Ben Bits?"

 • In strook E71 verklaart de Zevenslaper dat hij het quarkspoor van de Negendoder ruikt.

 • In strook E73 legt de Zevenslaper uit dat het niet uitmaakt waar ze heenlopen, gezien ze op een Moebiusstrip lopen. IJzerbroot heeft hierover alweer iets gelezen in een stripalbum van Storm: De Wentelwereld. (Martin Lodewijk heeft enkele scenario's voor deze stripreeks geschreven).

 • In strook E73 merkt IJzerbroot tijdens Zevenslapers complexe uitleg uit: "Volgens mij snapt de schrijver van dit dossier er ook geen barst meer van, maar wil het niet toegeven."

 • In strook E74 manipuleert de Negendoder de topologische vectoren om hen te vertragen. IJzerbroot fantaseert zich echter een stel rolschaatsen om sneller vooruit te komen. De anderen noemen hem hierop: "Gianni Potverromme".

 • Olga Lawina trekt de geloofwaardigheid van het hele album in twijfel door in strook E76 op te merken: "Veronderstel dat we te laat komen en het heelal vergaat echt...zouden onze lezers daar dan iets van merken?"

 • De oerbeweger die de oerknal in gang zet en alles bepaalde, van de trilling van een quark tot de dood van een melkwegstelsel blijkt in de vorm van een "Aaimaakcomputer te zijn gemaakt, om het begrijpbaarder te maken voor het beperkte menselijke brein." Olga merkt op dat zo'n ding "eeuwen geleden al uit de tijd was."

 • Wanneer de computer crasht stamelt de Rode Zevenslaper: "Maar dit is een appel! Een appel van de oorspronkelijke boom van alle kennis!! Die kan niet vallen!!" Een verwijzing naar de appel van Adam en Eva en een Applecomputer.

 • De Wet van Murphy doet het plan van de Rode Zevenslaper mislukken. IJzerbroot snelt op zijn rolschaatsen erheen en zegt: "Als ik nog één keer zo'n sprintje kan trekken, leer ik Jochem Uytdehaage nog goed te spellen."

 • De Hand (God) verklaart in strook E81 dat de status van het heelal "gesloten" is. Een verwijzing naar een gesloten heelal.

 • In strook E82 tovert God een monoliet. De anderen reageren: "Dat heeft ie uit een stripverhaal gehaald! (De Chninkel) En die hebben het weer uit een film gehaald." (2001: A Space Odyssey) En die was naar een boek gemaakt (van Arthur C. Clarke) en dat was weer gebaseerd op een kortverhaal."

 • Als God opmerkt: "Eerst nog even een paar kleine aanpassingen invoeren in het programma..." zegt IJzerbroot: "Wie denkt 'ie wel dattie is? Eli Asser?" Waarop Olga: "Of Joop van den Ende?" En Zevenslaper: "Moet dat niet Joop van Wordt Vervolgd zijn?"

 • Nadat God uitlegt dat in de energie die vrijkomt bij de ineenstorting van het heelal jullie nakomelingen de oplossing zullen vinden om te ontsnappen aan de eeuwige kringloop, zegt IJzerbroot: "Heb ik wel eens een boek over gelezen." Een voetnoot verwijst naar Frank J. Tiplers The Physics of Immortality.

 • Als God verdwijnt stamelt IJzerbroot: "En weg is Kabouter Plop!", wellicht verwijzend naar de witte baard die zowel God als Plop hebben.

 • Olga formuleert een theorie van het windje van een baby dat eindigt als een storm in China. IJzerbroot verbetert haar dat dat over de vleugelslag van een vlinder gaat. Een verwijzing naar het vlindereffect. (strook E83).

 • IJzerbroot wil maar één levensvraag weten: hoe Feyenoord het zal doen in de UEFA Cup? Martin Lodewijk is zelf fan van deze voetbalclub.

 • Ahasveros blijkt in strook E87 te zullen gaan vechten tegen Mike Tyson, waarop Olga: "Arme Mike."

 • Olga blijkt in strook E90 lijfwacht te zijn voor de De Bekstriet Boys.