04 Dossier Leeuwenkuil

Agent 327 gaat naar kantoor en daar ontvangt de Chef een rapport met een foto van iemand uit een ver verleden (Kolonel Bauer). IJzerbroot en de Chef nemen een kijkje terug in de tijd. IJzerbroot komt in contact met een Engelse piloot, die hij naar het verzet breng, dat op dat moment onder de leiding staat van de Chef. De piloot vertelt dat een professor Prillevitz een revolutionaire uitvinding heeft gedaan en dat het gevaarlijk is, als die in de handen van de nazi's valt.

Met zijn drieën: Chef, IJzerbroot en de Engelsman gaan Prillevitz bevrijden uit de handen van de Duitsers en stuiten daarbij op een Duitse Kolonel Bauer. De bevrijding mislukt en de geheime uitvinding blijft onvindbaar. Waarschijnlijk is dit in de handen van Kolonel Bauer gekomen, die na de oorlog gevangen wordt genomen.

25 jaar later komt de foto van Bauer terecht op het bureau van de Chef. Bauer is gevangen gehouden en probeert nu via Berlijn naar het Westen te vluchten. De ontsnapping is in scene gezet door de KGB om zo achter het geheim van Prillevitz te komen. De Russische agenten Slarottimoff en Witloff houden Bauer scherp in de gaten. In Nederland is de Chef bezig met plannen te maken om Bauer te helpen vluchten uit het Oosten.

Agent 327: Dossier Leeuwenkuil
Agent 327: Dossier Leeuwenkuil

Agent 327 krijgt moet dit doen en daarbij Bauer in Nederland in de gaten te houden. Ondertussen houden de Amerikanen (via de agenten Belly en Sugar Scotch Robinson), de Duitsers en Chinezen Bauer ook in de gaten. Agent 327 en Barend, die nu zijn eerst missie heeft, gaan naar Berlijn en komen contact op te nemen met Bauer, via man ter plaatse agent 525. Dat lukt uiteindelijk, maar wel, zonder het zelf te weten, met behulp van de Russen en de Amerikanen. Aangekomen in Nederland gaat Bauer opzoek naar het geheime laboratorium van Prillevitz. Echter boven het laboratorium is een Leeuwenpark aangelegd en Bauer komt oog in oog te staan met leeuwen. Niet voor een gat te vangen gaat Bauer de volgende dag terug naar Heuvels maar ditmaal vergezeld van de grote Zamba, de Leeuwenkoning. Zamba houdt de leeuwen bezig en Bauer vindt de ingang van het laboratorium en daar vindt hij het geheime wapen. De formule voor een onzichtbaarheidsdrankje. Dan komt Agent 327 tevoorschijn in het lab evenals alle agenten van andere landen. Om aan de agenten te ontkomen drinkt Bauer het drankje op, maar de formule blijkt niet te werken. Bauer is nog steeds zichtbaar. De agenten liggen in een deuk en boos gaat Bauer er vandoor. Onderweg gooit hij de rest van het flesje weg en verscheurt hij de formule.

Na een tijdje blijkt de formule wel te werken en wordt Bauer wel onzichtbaar. Helaas is alle vloeistof al weggegooid en is de formule verscheurd. Het geheim van Prillevitz blijft dus geheim. Agent 327 wordt zelf ook nog tijdelijk onzichtbaar en wordt dan nog aangereden. Bauer is tijdelijk onzichtbaar, maar net niet meer als hij op het station staat naast Slarottimoff en Witloff, om uit Nederland te vluchten.

Gadgets / uitvindingen

  • Onzichtbaarheidsdrankje: een formule van Prillevitz die tijdelijk onzichtbaar maakt.

Personages (in volgorde van opkomst)

Barend, Hendrik IJzerbroot, Betsy, Willemse, De Chef, Kolonel Bauer, Slarottimoff en Witloff, Belly en Sugar Scotch Robinson, Agent 525, Zamba de Leeuwenkoning

De vermommingen

  • IJzerbroot verstopt in de auto van Barend

  • Als een soort loterijverkoper

  • Eerzame aanplakker van posters