18 Het oor van Gogh

Agent 327: Dossier Het oor van Van Gogh

Op een pas ontdekt schilderij, dat als een Van Gogh moet doorgaan, blijkt ook een echte Van Gogh te zijn, maar ook weer niet. Op de schilderij is namelijk een mobiele telefoon te zien, maar alle tests wijzen uit dat de schilderijk echt is. Olga en IJzerbroot besluiten om naar het Van Gogh museum te gaan om dit verder te onderzoeken. Zonder het te weten worden ze opzettelijk tegengewerkt, maar het onderzoek gaat gewoon verder. Wel komen ze erachter dat er een inbraak is geweest.

Agent 327: Dossier Het oor van Van Gogh

Het meeste is teruggevonden, behalve het oor van Van Gogh. Ondertussen wordt Theo van Gogh ontvoerd, toeval of niet? Omdat ze nog weinig aanwijzingen hebben, behalve de provence, besluiten Olga en Agent 327 om naar het zuiden van Frankrijk af te reizen. Daar aangekomen verdwijnt Agent 327, hij wordt ontvoerd en staat Olga er alleen voor. Gelukkig komt ook Carl Sorge (agent 525) Olga te hulp. Samen gaan ze verder op onderzoek uit en komen ze uit bij een prive eiland.

Agent 327: Dossier Het oor van Van Gogh
Agent 327: Dossier Het oor van Van Gogh
Agent 327: Dossier Het oor van Van Gogh
Agent 327: Dossier Het oor van Van Gogh

Ondertussen is Agent 327 opgesloten en komt hij in contact met Vincent van Gogh, die denkt in 1893 te leven. Beide zijn echter in de macht van Paul Poendrop op zijn prive eiland, dat omgetoverd is tot een land dat het leven van 1893 uitstraalt. Alle bewoners (voorvluchtige crimenelen) hebben een rol in dit tafereel.

Paul Poendrop is hier de man die met de nieuwe vervalsingen kapitalen probeert te verdienen. Dat doet hij doordat hij Vincent van Gogh heeft gekloond en hij laat hem denken in 1893 te leven. Ondertussen denk Poendrop dat hij Agent 327 uit de weg heeft geruimd, maar die is op wonderbaarlijke wijze ontsnapt en gaat op onderzoek uit in het dorp. Ook Olga is in de buurt. Zij is op het eiland gedropt door Agent 525. Samen proberen ze met Vincent te ontsappen.

De nieuwe vervalsingen gaan in rook op. De verf blijkt toch niet zo authentiek te zijn als zou moeten. Ook blijkt het eiland, door een explosie, langzaam te vergaan en moet iedereen zo snel mogelijk geevacueerd worden. Met kunst en letterlijk met vliegwerk lukt dat uiteindelijk.

Personage (in volgorde van opkomst)

Chef, Betsy, Agent 525, Willemse, Habraken, Barend, Theo van Gogh, Nostradama (mevrouw Poendrop), Vincent van Gogh, Paul Poendrop, Doktor Brigitte Holladier

Vermeldingen van ander dossiers van de BVD

  • Hotel New York

Vermommingen

  • een levend standbeeld