Heksenkring & Onderwater

Dossier Heksenkring: Agent 327 leest een boek over dat heksen nog bestaan. Dan gaat het verhaal terug in de tijd

1941. Tijdens de Tweede Wereldoorlog smeedt een heksenkring een speciale band om Engeland tegen de Duitsers te beschermen. De derteinde magiër, Lord Bored-Todaith onderbreekt het ritueel en spreekt een vloek uit: Engeland zal sterven! Een andere magiër, Welker, verzwakt de vloek echter snel: Engeland zal inslapen en gered worden door een strijder uit het oosten. 1975.

Dertig jaar later Agent 327 waker gebeld. Hij wordt terstond naar Engeland gestuurd omdat Barend, die daar op vakantie is, verdwenen is. 327 gaat op onderzoek uit en komt erachter dat twee individuen de spullen van Barend hebben meegenomen, behalve een boekje met een touwtje. De twee mannen (Black en Decker) komen hiervoor terug maar missen 327 op een haar na. Agent 327 wil meer over het boekje en het touwtje weten en komt in een boekwinkel terecht waar de eigenaar de twee mannen belt. Agent 327 gaat snel weg en gaat in de avond naar een lokale club om Barend te zoeken. Hij gaat een persoon achterna die de gitaar van Barend heeft en 327 wordt daarna zelf ontvoert. Hij weet te ontsnappen en blijft uit de handen van Black en Dekker, die in opdracht van Lord Bored-Todaith werken. Pogingen van lord Bored-Todaith om hem met voodoo af te schrikken halen niets uit: de magiër was in zijn arrogantie te zeker van zijn zaak en heeft te veel vertelt. In de avond wordt Barend door de magiers als offer gebracht, maar 327 komt net op tijd met de locale politie. Lord Bored-Todaith weet echter wel te ontsnappen.

Personages (in volgorde van opkomst)

Barend, Willemse, Hendrik IJzerbroot / Agent 327, Welker, Lord Bored-Todaith, Betsy, De Chef, Black en Decker

Agent 327: Dossier Heksenkring & Onderwater
Agent 327: Dossier Heksenkring en Onderwater

Dossier Onderwater:

Agent 327 moet in het archief zijn en raakt daarin opgesloten. Daar komt het het dossier Onderwater tegen.

Agent 327 gaat op onderzoek naar de zaken die zich bij het schip de Carlos Portero afspeelt. Dit schip is de vroegere Karel Portier het vliegdekschip dat 327 redde in dossier Stemkwadrater maar toch nog zonk, is na de lichting verkocht aan de Kwaïtianen.

Agent 327 komt echter niet meer terug. De Chef weet dat het met de Carlos Portero te maken heeft, maar kan niets bewijzen en staat machteloos. Ondertussen wordt de Chef in de gaten gehouden door Boris Kloris. De Chef geeft IJzerbroot op, maar Barend en juffrouw Betsy laten het er echter niet bij zitten en via een slim plan weet Barend binnen te dringen op de Carlos Portero.

Barend wordt aangezien voor een bemanningslid en met met andere kikvorsmannen heen en weer zwemmen van het schip naar een Rijnaak. Daar ontdekt Barend dat Boris Kloris op de rijnaak is en dat Agent 327 nog in leven is, maar wel gevangen. De hele operatie van Boris Kloris gaat om wapensmokkel.

Barend probeert terug te gaan naar de BVD, maar dat lukt niet en moet ondertussen klusjes doen op het vliegdekschip. Agent 327 ontsnapt ondertussen wel. Boris Kloris en de kapitein van de Carlos Portero doen nog een poging om hem weer gevangen te nemen, maar tevergeefs. Al snel staan Agent 327, de Chef en wat zware jongens van de GVD (Generale VeiligheidsDienst) bij de Rijnaak. Boris ontsnapt echter en bovendien blijken alle wapens al van de aak te zijn gehaald, waardoor de Chef en 327 met lege handen staan.

De Carlos Portero is inderhaast vertrokken en nog niet alle reparatie werkzaamheden zijn volledig uitgevoerd, waardoor de boeg van het schip nog een zwakke schakel is. Barend staat aan het roer van het schip en hij laat de Carlos Portero tegen het schip van Franciscus Tietjerkstradeel varen, die net terugkomt van zijn wereldreis. Hierdoor raakt de Carlos Portere gestrand in de Nieuwe Waterweg. In de verwarring weet Barend te ontkomen

Dit verhaal kreeg nog een lange nasleep in de twee hierop volgende albums: Dossier Zondagskind en Dossier Zevenslaper

Personages (in volgorde van opkomst)

Hendrik IJzerbroot / Agent 327, Barend, De Chef, Boris Kloris, Franciscus Tietjerkstradeel

Vermeldingen van ander dossiers van de BVD

  • Stakkers van de Zeven provincien

  • Mislukte staatsgreep van 1948

  • Nakamoera Affaire

  • De Vlucht van vroeger