11 De ogen Wu Manchu / Schorsing

Dossier De Ogen van Wu Manchu

Sinds De gesel van Rotterdam is al bijna anderhalf jaar verstreken.

Het verhaal begint met een documentaire zogenaamd over de werkzaamheden van de veiligheidsdienst, maar er wordt een verkeerd beeld geschetst. De Chef is tevreden, omdat de kijkers zo in slaap worden gesust en de aandacht van de echte werkzaamheden wordt afgeleid.

Rotterdam wordt nu echter opgeschrikt door nieuwe problemen. Nachtelijke wandelaars worden aangetroffen in overspannen toestand, en kunnen nog slechts één zin uitbrengen: "DE OGEN VAN WU MANCHU!!" Agent 327 gaat op onderzoek uit en komt bij dhr Specerij (burgemeester van Rotterdam, opvolger van Andre van der Auw (parodie op Bram Peper)) om achter de plattegronden van de rioleringen en Katendrecht te komen. Dit om te achterhalen of er nog geheime gangen waren waaruit Wu Manchu heeft kunnen ontsnappen (zie De gesel van Rotterdam).

Er wordt dan een aanslag gepleegd op Specerij, maar 327 weet dat te voorkomen. Vervolgens wordt Specerij voor dhr Baay (de baas van Sell) gebeld voor een afspraak. 327 besluit Specerij te volgen naar het chinese restaurant waar de afspraak is, maar beiden worden nog gevolgd door een ander persoon op een motor.

Agent 327: Dossier De Ogen van Wu Manchu
Agent 327 - Dossier De ogen van Wu Manchu en de Schorsing

327 wordt niet binnengelaten, maar dringt toch binnen en merkt daar dat Specerij wordt "gehersenspoeld". 327 wordt wel gevangen genomen en naar de waterkant gebracht om met een blok om het been in het water te worden gegooid. Agent 327 wordt echter gered door het mysterieuze figuur die hem en Specerij al de hele nacht volgde. De volgende dag volgt hij Specerij weer en dit keer naar katendrecht naar een cafe waar hij Specerij kwijtraakt (die is verdwenen in de WC). Via de geheime gang die daar is, komt 327 in ondergrondse vertrekken uit waar hij ontdekt van Wu Manchu helemaal niet dood is. Ook zijn mysterieuze redder ontdekt de ingang. Agent 327 komt achter het plan van Wu Manchu, die de hele economie van Rotterdam en daarna van Nederland wil lam leggen door benzine onbruikbaar te maken. Uiteraard wordt 327 ontdekt en gevangen genomen. Ook zijn mysterieuze redder, die niemand minder blijkt te zijn dan Olga Lawina (die dus val in De gesel van Rotterdam heeft overleefd), wordt gevangen genomen. Toch weten Olga en 327 te ontsnappen, maar Wu Manchu heeft Rotterdam al lam gelegd en wil de macht in Nederland overnemen. Ze ontdekken dat Wu Manchu zich verschanst in de Euromast en ondernemen aktie om in daar in te breken.

Uiteindelijk lukt dat ook, maar Wu Manchu weet te ontsnappen. Omdat Olga goed geholpen heeft laat 327 haar "ontsnappen", ondanks dat ze nog voor Drie van de Acht werkt.

Personages (in volgorde van opkomst)

De Chef, Willemse, Agent 327, Specerij, Baay, Betsy, Olga Lawina

De vermommingen

  • In een groot pakket

Agent 327: De ogen van Wu Manch Het kwaad zal heersen!

Dossier de Schorsing

Olga belt met haar opdrachtgevers en krijgt te horen dat ze voor 24 uur geschorst is. Dit omdat Wu Manchu inderdaad met haar hulp tegengehouden is, maar Wu Manchu zelf ontsnapt is. Dit houdt bij de Drie van de Acht in dat ze dan vogelvrij verklaard is en dat er een prijs op haar hoofd is gezet. Als ze de 24 uur overleeft, kan ze de premie zelf opstrijken en weer gaan werken voor de Drie van de Acht. Alle medewerkers van de Drie-van-de-Acht azen op de premie.

Olga moet verschillende aanslagen overleven:

  • ontploffende telefooncel

  • haar ontploffende motor

  • beschoten worden in een vrachtwagen

  • aanslag op een van haar schuiladressen (door Boris Kloris)

  • aanslag bij een sloperij (weer door Boris)

Bij de laatste lijkt ze het het loodje te leggen, maar dan komt 327 haar redden. Olga gaat dan naar de Coolsingel. Verschillende agenten van de Drie van de Acht die haar willen doden. Maar dan is Agent 327 ze te snel af en hij schiet Olga dood. De ambulance is snel ter plaatse om Olga af te voeren en in de ambulance blijkt het allemaal bij het plan van 327 te horen om Olga gedurende de schorsing in leven te houden. Door dat ze voor het oog van de wereld dood lijkt te zijn, zijn er de resterende uren geen aanslagen meer.

Als Olga weer contact met haar opdrachtgevers neemt, kan ze de premie in ontvangst nemen en daarna neemt zij zelf ontslag bij de Drie van de Acht.

Personages (in volgorde van opkomst)

Olga Lawina, Boris Kloris, Agent 327

Trivia

  • In het dossier wordt gesproken over een voormalige burgemeester van Rotterdam, "André van der Auw", die volgens de Chef "in de landspolitiek [was] gegaan. Hij is minister van Cultuurcreatie en Schappelijk Werk geworden." Zijn opvolger, Steven Specerij, is gebaseerd op Bram Peper. Op het moment van publicatie van het dossier De ogen van Wu Manchu in stripweekblad Eppo was Bram Peper de kersverse burgemeester van Rotterdam; hij was vijf maanden eerder benoemd.

  • Nero uit de Vlaamse stripreeks Nero en Lambik uit Suske en Wiske hebben een cameo in dit album. Andere figuren uit de stripreeks Nero zouden ook in het album De golem van Antwerpen opduiken.

  • In De Schorsing pakt Olga Lawina 's avonds laat tram 5 naar de Coolsingel waar ze zich zogenaamd laat neerschieten door Agent 327. De dienstdoende tram (362) had een themabeschildering van Martin Lodewijk en was destijds ook te zien in een aflevering van de AVRO-serie Mensen zoals jij en ik.