08 Dossier Nachtwacht

Het verhaal begint als IJzerbroot naar het hoofdkwartier gaat, dit keer in een doodskist. Echter per ongeluk zijn de kisten verwisseld en wordt 327 bijna levend begraven. Als hij op kantoor is krijgt hij te horen dat de staatsgeheimen veilig opgeborgen zijn op de achterkant van de Nachtwacht. Heel veilig, want niemand verwacht dat en de nachtwacht wordt goed bewaakt. Echter in het Rijksmuseum blijkt dat de Nachtwacht die daar hangt een vervalsing is en het origineel dus gestolen is. 327 moet op onderzoek uit. Het onderzoek wordt geleid door de Amsterdamse politie en 327 moet voorzichtig te werk gaan. 327 en Barend ontdekken een geheime gang die naar de achtervertrekken van het Rijksmuseum leidt. De geheime gang en de sporen leiden hun door amsterdam en daar worden ze door de daders ontdekt die hen vervolgens probeert op te blazen. Gelukkig overleven ze de aanslag, maar Barend wordt wel ontvoerd. Het onderzoek van de commissaris leidt naar Paul Poendrop, maar die weet de verdenking van zich af te schudden met een list. Het onderzoek van 32 leidt hem naar een kunstenaarscafe waar hij bijna in contact komt met Jan Tromp, maar net op dat moment komt Boris Kloris binnenlopen. Hij weet te ontkomen en daarna is Jan Tromp ook verdwenen. 327 geeft niet op en bezoekt het huis van Jan Tromp. Ook dan komt 327 weer in problemen, maar weet hij te ontsnappen, waarna hij de boeven volgt naar de villa van Poendrop. Daar blijken Barend en Jan Tromp gevangen te worden gehouden en ook 327 wordt gevangen en opgesloten.

Agent 327: Dossier Nachtwacht
Agent 327: Dossier Nachtwacht

Jan Tromp helpt nu bij de ontsnapping en de villa van Poendrop wordt in brand gestoken om de politie te waarschuwen. Dat lukt, maar in de consternatie die volgt weet Boris Kloris toch te ontsnappen. De Nachtwacht blijkt tot legpuzzel te zijn verwerkt en Jan Tromp helpt nu bij de restauratie. Een paar stukjes (met de staatsgeheimen van Nederland) zijn echter verdwenen en blijken verstuurd te zijn naar het Vaticaan en het Kremlin.

Personages (in volgorde van opkomst)

Willemse, Agent 327, Betsy, Barend, De Chef, Commissaris, Carl Sorge, Paul Poendrop, Jan Tromp, Boris Kloris

De vermommingen

Agent 327 wordt in een doodskist naar het hoofdkwartier van de BVD gebracht.

Trivia

  • In de Nederlandse historische stripreeks Van Nul tot Nu wordt op zeker moment naar dit album verwezen. In "Deel 2" staat op blz. 11, terwijl Ankie en Methusalem Rembrandts "De Nachtwacht" bezichtigen, Agent 327 als suppoost naast het schilderij.

  • Poendrop zegt in dit album niks te maken te willen hebben met de "onderwereldpraktijken" van Boris Kloris en reageert geschokt als Boris impliceert dat hij de getuigen wil vermoorden. Later, in De zwarte doos en Het oor van Gogh draait Poendrop zijn hand niet langer om voor moord.