06 Dossier Zondagskind

Franciscus Tietjerkstradeel is gegijzeld door Doctor Papa, de dictator van Kwaïti. Deze dictator heeft daarnaast Abramham Zondag en zijn familieleden ingehuurd om Agent 327 te doden en krijgt hiervan een voorproefje door middel van gemanipuleerde video's. Het ontvoeren van Tietjerkstradeel is onderdeel van zijn plan om Agent 327 in handen te krijgen, alsmede wapens als wraak voor het tot zinken brengen van het Kwaïtiaanse vliegdekschip Carlos Portero in Dossier Onderwater. Binnen een week dient de losgeld, een scheepslading wapens, betaald te worden aan Doctor Papa.

Agent 327 krijgt de opdracht van de Chef om Tietjerkstradeel te bevrijden. Mocht zijn missie mislukken, dan moet toch de 'losgeld' betaald worden. Omdat de wapens door een Zwitserse fabrikant geleverd zijn gaat de Zwitserse geheim agente Olga Lawina mee. Bij de voorstellen van Olga is Agent 327 zo onder de 'indruk' dat hij zijn been breekt. Ondanks dat Agent 327 zijn been breekt, wordt de missie toch aangevangen. Samen met collega-geheim Agent 525, die hij in Curacao ontmoet, besluiten naar Kwaiti te gaan.

Door 'foute' informatie wordt agent 327 eerst via de Haaibaai gestuurd. Echter omdat deze baai helemaal vol zit met hongerige haaien wordt dit plan herzien. Agent 327 en Olga gaan via de jungle naar het fort waarin Doctor Papa woont. Via een geheime gang belanden Agent 327 en Olga Lawina in het kantoor van Doctor Papa.

Agent 327: Dossier Zondagskind
Agent 327: Dossier Zondagskind

Daar is een bijeenkomst van Doctor Papa met de organisatie van Abraham Zondag. Agent 327 denkt de controle over de situatie te hebben, aangezien Olga Lawina beter bewapend is dan Doctor Papa en Abramham Zondag. Olga Lawina blijkt echter ook lid te zijn van de familie waaruit de organisatie bestaat en neemt Agent 327 gevangen.

Tocht lijkt Agent 327 de overhand te hebben, maar uiteindelijk wordt hij overmeesterd door Erich Maandag om vervolgens aan de haaien in de Haaibaai gevoerd te worden. Agent 327 ontsnapt door de 'gadget' van Agent 525 Carl Sorge, een op afstand bestuurbare mechanische haai.

Ondertussen wordt Tietjerkstradeel bevrijd door het Kwaïtiaanse Rebellenleger.

Ogenschijnlijk is 327 dood en is Olga, in de ogen van de Nederlanders nog gewoon een (niet overgelopen) geheim agent. Omdat de bevrijding door Agent 327 mislukt is, wordt het losgeld betaald en Olga gaat aan boord van het schip met de wapens om het naar Doctor Papa te varen. Agent 327 gaat in "de tegenaanval" en weet ook aan boord van het schip te komen. Hij wil Olga overmeesteren, maar in eerste instantie zijn de rollen omgedraaid. Als Agent 327 erachter komt dat Tietjerkstradeel niet meer in handen is van Doctor Papa, brengt hij zijn geheime plan in uitvoering. Hij overmeestert Lawina met een pistool verborgen in zijn gipsbeen. Ze geeft zich over en besluit verder met hem mee te werken.

Agent 327 stuurt het schip op het fort af, en zet bommen klaar om het schip (met het fort) te laten exploderen. Samen met Olga vlucht hij in een watervliegtuig dat op het schip stond. Eind goed al goed, maar de Chef is niet blij dat het schip, met de lading naar de haaien is gegaan, omdat nu toch nog alles betaald moet worden aan de Zwitsers. Agent 327 en Olga zijn op weg naar huis, maar raken verdwaald in de Bermuda driehoek. Het einde van dit verhaal vormt het begin van Dossier Zevenslaper, het volgende album in de reeks.

Personages (in volgorde van opkomst)

Agent 327, Barend, Harry Vrijdag, Doctor Papa, Abraham Zondag, Erich Maandag, Pepe Zaterdag, Anatole Dinsdag, Betsy, De Chef, Igor Donderdag, William Woensdag, Olga Lawina, Willemse, Carl Sorge (Agent 525), Tietjerkstradeel, Agent Hair (van de Amerikanen).

Trivia

  • In dit album maakt Olga Lawina haar debuut.

  • Agent 327 beweert twee keer in het album dat "de vrouwen in Zwitserland niet eens kiesrecht hebben." Dit was tot 1971 een feit. Eigenaardig genoeg dateert dit album uit 1976 toen het Zwitsers vrouwenstemrecht al vijf jaar bestond.

  • De mechanische haai is volgens Carl Sorge afkomstig uit de film "Yawn". Een woordspeling op "yawn" (geeuw) en de haaienfilm Jaws (film).

  • De "Socrates"-cocktail, een gifdrankje, verwijst naar de Griekse filosoof Socrates die stierf door de gifbeker te drinken.

Vermeldingen van ander dossiers van de BVD