Geschiedenis reeks
In 1966 vroeg Peter Middeldorp, toenmalig hoofdredacteur van het stripblad Pep, aan Jan Kruis om een strip te maken die een parodie is op James Bond. Kruis wees het af, maar verwees hem door naar Lodewijk wat later deze strip werd. Kruis bedacht ook de naam IJzerbrood waar Lodewijk later IJzerbroot van maakte. De voornaam Hendrik ontleende Lodewijk aan de stuntelige politicus Hendrik Koekoek die model zou hebben gestaan voor de Nederlandse geheim agent. De achternaam IJzerbroot is waarschijnlijk een verbastering van de naam van de verzetsman Bernardus IJzerdraat. De strip begon als een persiflage op James Bond, en het dienstnummer van IJzerbroot - 327 - verwijst daar naar.
In 1968 kwam het eerste album Dossier Stemkwadrater uit.
Na het verdwijnen van PEP in 1975 en opvolger Eppo trad er vanaf 1985 een grote stilte in.
Na De schorsing (een solo-avontuur van Olga Lawina waarin Agent 327 een bijrol had) waren er geen nieuwe vervolgverhalen meer van Agent 327, behalve Cacoïne en commando's in 1990, maar dit verhaal werd voortijdig afgebroken. Het is inmiddels verkrijgbaar als volledig album.
Op 25 mei 2000 begon een nieuw Agent 327-avontuur, ditmaal in het Algemeen Dagblad. De reden dat Martin Lodewijk weer strips ging tekenen, was naar eigen zeggen dat hij niet wilde overlijden als een reclametekenaar, maar als striptekenaar. Blijkbaar had hij in de stille jaren met genoeg ideeën rondgelopen, want van 2000 tot en met 2005 verschenen er acht dossiers.
Vervolgens duurde het zo'n tien jaar voor het volgende album, De Daddy Vinci Code, uitkwam. Na een voorpublicatie in Eppo verscheen het twintigste album in 2015. Voor de komende jaren staan enkele herdrukken gepland bij Uitgeverij L van albums die niet meer verkrijgbaar zijn. Sinds de heroprichting van het stripblad Eppo in 2009 verschijnt Agent 327 weer regelmatig in dat blad.
Bron: Wikipedia