'Agent 327' maakt comeback met 'Daddy Vinci Code'

Post date: Feb 28, 2015 7:47:30 PM

Niet alleen James Bond laat (eind van) dit jaar weer van zich horen. Zijn Rotterdamse evenknie, Agent 327, beleeft dankzij de 75-jarige maker Martin Lodewijk voor het eerst sinds 2005 ook een avontuur. Lodewijk laat zijn creatie onderdompelen in de duistere wereld van ‘De Daddy Vinci Code’. Als Agent 327, alias Hendrik Ijzerbroot, ook dit avontuur tot een goed einde brengt (waarover niemand twijfelt), zal het de twintigste keer zijn dat de losjes naar Bond gemodelleerde oud-inwoner van de wijk Feijenoord het vaderland behoedt voor mondiaal onheil. ‘Ik ben een tijdje leeg getekend geweest. Ik kreeg er de vaart niet meer in’, aldus Lodewijk.

De creatieve blokkade werd verhevigd door gezondheidsproblemen en een sterfgeval in de familie. ‘Onder zulke omstandigheden was ik niet in de stemming om grappen te maken’. Nu hij deze geestelijke crisis dermate onder controle heeft gekregen dat hij weer tot creatieve daden in staat is, kunnen de fans zich opmaken voor een verhaal dat ongetwijfeld weer bol staat van Rotterdamse elementen. In het verleden vergat Lodewijk zelden om Agent 327 langs de Euromast te voeren en wellicht dat dit avontuur het noodzakelijk maakt dat de geheim agent opdoemt in de inmiddels befaamde Markthal en het breed geroemde vernieuwde Centraal Station.

In 1966 verscheen in het stripblad PEP de eerste aflevering van de avonturen van een Nederlandse geheim agent, (bij)genaamd Agent. Bedenker Martin Lodewijk werd op 30 april 1939 geboren in Rotterdam. Toen hij 18 jaar was ging hij van school af en begon met het tekenen van strips. In 1959 kwam hij in dienst bij de krant Het Parool waarvoor hij tekeningen verzorgde. In de volgende jaren richtte hij zich op het tekenen van reclames. Maar in 1966 keerde hij terug naar de strips.

...

In de humoristische strip Agent 327 staat geheim agent Hendrik IJzerbroot centraal. De serie begon als een persiflage op James Bond. De achtergrond van Agent 327 is gelegen in Rotterdam, de stad waar ook Martin Lodewijk ter wereld kwam. Hendrik IJzerbroot groeide op in de Rotterdamse wijk Feyenoord. Tijdens de oorlog komt Hendrik in contact met het verzet waar zijn latere directe chef de scepter zwaait. In de reeks komen een groot aantal vaste personages voor. Allereerst natuurlijk Olga Lawina. Haar naam is ontleend aan de zangeres Olga Lowina (een Nederlands zangeres die zich op het jodelen toelegde). Eigenlijk was zij een dubbelagent die zowel voor de Zwitserse Geheime Dienst als voor de organisatie Drie-van-de-Acht werkte. Zij verhuurt zich aan de hoogstbiedende maar vaak helpt zij agent 327 op zijn missies.

Bron en hele artikel: dichtbij