Grutjes nog aan toe; Agent 327 komt naar Goes

Post date: Apr 26, 2015 6:25:46 PM

In de stripwereld gonst het: de nieuwe Agent 327 komt eraan! In Goes steken ze de vlag uit.Donderdagavond 23 april presenteert Martin Lodewijk, misschien wel de grootste striptekenaar van Nederland, zijn nieuwe album in het stadhuis op de Markt.

Zou Sean Connery de in het Engels vertaalde albums hebben gelezen? Of Roger Moore? Geheimagent 327 is lichtjes gebaseerd op de ooit door Ian Fleming in het leven geroepen James Bond alias 007. Rond het nieuwe stripalbum van Martin Lodewijk ontstaat minder heisa. Maar toch. Voor Nederlandse stripliefhebbers is de uitgave van De Daddy Vinci Code dé gebeurtenis van het jaar. Dat heeft een reden.

Hendrik IJzerbroot alias Agent 327 dook in 1966 voor het eerst op in het stripweekblad Pep. Twee jaar later werden zijn avonturen in een eerste album, Dossier Stemkwadrater, gevangen. De serie verscheen vervolgens onregelmatig: na de publicatie van Dossier 11, De ogen van Wu Manchu in 1983, bleef het stil tot 2001. Toen verschenen er in een tijdsbestek van twee jaar plotseling zes albums. Na Dossier De vlucht van vroeger in 2005 dook Agent 327 alleen nog maar sporadisch op in het stripweekblad Eppo.

Het idee voor het nieuwste verhaal ontstond rond 2004, toen de roman De Da Vinci Code van Dan Brown een enorme hit was. Lodewijk leende het gegeven van de zoektocht naar de Heilige Graal. Aanvankelijk voert de speurtocht naar het Franse Rennes le Chateau. Echter, er is sprake van een verschrijving. En zo komen we in het Zeeuwse Renesse terecht. Slot Moermond, om precies te zijn. De Italiaanse maffiabaas Don Vitale Testosterone volgt hetzelfde spoor. Maar wordt - zoals dat hoort voor een Italiaan - door zijn Mama in al te snode plannen geblokkeerd. De maffiamannen, IJzerbroot en Olga kleuren mooi in de Zeeuwse omgeving. Slot Moermond, de Jacobuskerk, de Hogezoom - wie wel eens in het Schouwse dorp komt zal veel herkennen. Tot en met de vuurtoren. Daar zitten de beschermers van de Heilige Graal gehuisvest. Want owee, die ligt daadwerkelijk op het Schouwse strand begraven. Een enigszins op hol geslagen zonderling krijgt de Graal in handen, maar ziet er alleen 'oude meuk' in. Helaas. Of misschien ook wel niet helaas.

Bron: PZC