Portret: De bekendste striptekenaar van Rotterdam

Post date: Sep 6, 2013 8:34:04 PM

De bekendste striptekenaar van Rotterdam Martin Lodewijk is een echte Rotterdammer. Hij heeft onder andere de strips Agent 327, De Rode Ridder en Storm getekend. Samen met zijn vrouw woont hij in een mooi appartement en heeft daar zijn eigen werkkamer. Martin is 48 jaar getrouwd en heeft geen kinderen. Wonende in de Kop van Zuid zit hij echt op zijn plekje.

Na 18 jaar in Dordrecht te hebben gewoond en 8 jaar in Schiedam is hij in het jaar 2000 weer terug in Rotterdam gekomen. “Het voelt net alsof je thuiskomt”, zegt hij. “Als je in Rotterdam of in Den Haag of waar dan ook bent geboren, dan blijf je voor de rest van je leven een Rotterdammer of een Hagenees.”

Martin heeft geen diploma behaald. De HBS heeft hij niet afgemaakt en ook op de academie heeft hij het niet langer dan een paar weken uitgehouden. “Ik was en ben nog steeds niet gewend aan die discipline. Ik ben vrijgevochten en wilde gewoon aan de slag”.

Reclamestudio

Twee jaar daarna is Martin in een reclamestudio gaan werken. Dat doet hij echter al 15 jaar niet meer. “Er is een nieuwe generatie opgestaan. Ik word nauwelijks nog gevraagd om reclamewerk te doen.” Een paar voorbeelden van reclamewerk dat Martin heeft gemaakt zijn posters van Ouwehands Dierenpark Rhenen met de slogan “laat de dieren ook eens lachen”,campagnes van de landmacht en posters van de Flodder serie. Verder zijn bekende stripverhalen Agent 327, De Rode Ridder en Storm.

...

Van zijn werk is Agent 327 het bekendst. “Het is destijds aan me gevraagd. Jan Kruis van Jan, Jans en de kinderen had van het blad Pep Amsterdam de vraag gekregen of hij de serie zou willen doen. Jan zag dit niet zitten en vroeg het mij.” Martin haalt zijn inspiratie uit het dagelijkse leven. Uit het nieuws, gesprekken met zijn vrouw en dingen die hij op straat ziet gebeuren. “Dat uitlekken van de CIA in Amerika betrek ik in een verhaal van Agent 327. Het sluit vlekkeloos op elkaar aan.”

Bron en hele artikel: Dichtbij